Γκάγκα – Covid: Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανέφερε η κ. Μίνα Γκάγκα: «Σήμερα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ, με μεγάλες αυξήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές. Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο. Πρέπει να εμβολαιστούν και οι έγκυες γυναίκες».

Αναφορικά με τις κλίνες η κ. Γκάγκα διευκρίνησε πως «Επειδή ακούγονται πολλά, δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα παρουσίασε στοιχεία από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της επικράτειας με τη συντριπτική πλειονότητα των διασωληνωμένων να είναι ανεμβολίαστοι.

Η ίδια ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενη στις κλίνες ΜΕΘ, η κ. Γκάγκα σημείωσε πως δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο. «Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Οσο περισσότερα τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη η νοσηλεία. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο», πρόσθεσε.

Αύξηση κατά 60% των κρουσμάτων

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Ο αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά, από το 1,1 στο 1,96. Υπάρχει αυξητική στάση και στηξ Νότια Ελλάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τους 35.000 ασθενείς. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις δυο τελευταίες εβδομάδες.

Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, ωστόσο παρατηρείτα αύξηση και στους εργασιακούς χώρους. Δεν έχουμε δει αυξήσεις στα σχολεία και στους μαθητές. Το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά, είναι στο 25%. Δεν έχουμε παρατηρήσει αυξήσεις κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 ετών, καθώς έχουν λειτουργήσει τα μέτρα προστασίας και το self testing.

Σήμερα, μόνο 8 σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά, η ενδοσχολικη΄διασπορά δεν είναι μεγάλη. Η Επιτροπή συμφωνεί με το αυξημένο testing σε ανεμβολίαστους. Τις τελευταίες δέκα μέρες έχουμε μικρή, αλλά σταθερή αύξηση νέων ραντεβού για εμβολιασμούς. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε ακόμα και σήμερα τους αναποφάσιστους».

Αναφορικά με την πρώτη έγκριση στο χάπι Lagevrio (molnupiravir) της Merck (στην Ελλάδα MSD) κατά της Covid-19 που έδωσε η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως «είναι ευχάριστη είδηση, αλλά μην ξεχνάμε πως ο βασικός στόχος είναι ο εμβολιασμός».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ