Γκάγκα: Αντιικά και εμβόλια Novavax και Sanofi «σώζουν» την πανδημία

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμα και τα εμβόλια της φαρμακευτικής επιχείρησης Sanofi κατά του κορωνωϊού, αναμένοντας την έγκριση από τον EMA τις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, που συμμετείχαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμα και τα εμβόλια της φαρακευτικής επιχείρησης Sanofi κατά του κορωνωϊού, αναμένοντας την έγκριση από τον EMA τις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, που συμμετείχαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η αναπληρώτρια υπουργός κ. Μίνα Γκάγκα στις δηλώσεις της είπε ότι η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς υπογραμμίζοντας πως «Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και το ΕΣΥ να λειτουργήσει καλά και οι άρρωστοι να έχουν την κατάλληλη αγωγή και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Να πω λίγο για τα αντιικά, μέχρι τώρα έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν ήδη παραδοθεί 1.957 συσκευασίες σε ισάριθμους ασθενείς. 322 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί από τους ίδιους τους ασθενείς, οι υπόλοιπες είναι προς παράδοση. Η μέχρι τώρα άποψη είναι θετική για το πώς πηγαίνει το πρόγραμμα, αλλά είναι μόλις η 28η ημέρα του, οπότε θα έχουμε καλύτερα στοιχεία σε τρεις εβδομάδες από τώρα.

Να πούμε και για τα εμβόλια, της Novavax έρχεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, είναι πρωτεϊνικα εμβόλια για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα mRNA εμβόλια, που έχουν εγκριθεί. Εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση στον εμβολιασμό, στην προσοχή στον συγχρωτισμό».

Σε σχετική ερώτηση για τις 322 αιτήσεις που έχουν ακυρωθεί η κ. Γκάγκα ανέφερε πως ο κύριος λόγος ήταν η άρνηση στην ανάληψη ευθύνης από τον ασθενή, με το σχετικό έγγραφο που απαιτεί την υπογραφή του, πριν τη χορήγηση του φαρμάκου.

Μικρά και σταθερά βήματα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σήμερα η θετικότητα είναι στο 6,4% . Στο 96% των κρουσμάτων η Omicron, στο 2,2% η Delta.

«Κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων. Για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών. Δηλαδή, να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων» όπως ανέφερε.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης ότι Τζιά, Κάρπαθος, Θάσος και Σύρος, Κιλκίς και ΠΕ Φωκίδας, παρουσίασαν αύξηση κρουσμάτων.

Παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, με τις νέες εισαγωγές να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα κατά 13%, ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική εμβολιασμένων πολιτών η οποία δεν πρόλαβε να κάνει την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η κ. Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι «μέχρι τις 31 Μαρτίου θα επανεξεταστεί το ζήτημα της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών»

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ