Γιατί πρέπει να κλείνουμε το καπάκι όταν τραβάμε το καζανάκι

Γιατί είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι εξηγούν οι ειδικοί.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι εξηγούν οι ειδικοί

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν ακολουθείται στα περισσότερα σπίτια. Είναι γεγονός ότι λίγοι άνθρωποι κλείνουν το καπάκι κάθε φορά που τραβάνε το καζανάκι στην τουαλέτα.

Κι όμως, το κακό συνήθειο να τραβάμε το καζανάκι χώρις να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας εγκυμωνεί σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Στο βίντεο, που κατέγραψαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, φαίνεται ένα σύννεφο από μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτινάσσονται βίαια από την τουαλέτα αφού τράβηξαν το καζανάκι. Αυτά τα σταγονίδια είναι συνήθως αόρατα με γυμνό μάτι, οπότε οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στο εργαστήριο ειδικό φωτισμό με τη χρήση πράσινων λέιζερ για να τα κάνουν ορατά.

Δυνητικά επικίνδυνα σωματίδια

Παρ’ όλο που επρόκειτο για μια ασφαλή εργαστηριακή προσομοίωση με χρήση απλώς νερού, οποιαδήποτε τουαλέτα σε χρήση μπορεί δυνητικά να εκτοξεύσει σταγονίδια που περιέχουν επικίνδυνα παθογόνα, ακόμα και κορωνοϊό.

Από τα πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια μπορούν να εκτοξευθούν με ταχύτητα 2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, φτάνοντας τα 1,5 μέτρα πάνω από την τουαλέτα μέσα σε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα.

Ενώ τα μεγαλύτερα σταγονίδια κατακάθισαν σε επιφάνειες μέσα σε δευτερόλεπτα, τα μικρότερα και επομένως ελαφρύτερα σωματίδια παρέμειναν αιωρούμενα στον αέρα για αρκετά λεπτά.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ενεργητικά σωματίδια κατευθύνονταν κυρίως προς τα πάνω και προς τα πίσω προς τον πίσω τοίχο «σαν πύραυλος», αλλά η κίνησή τους ήταν απρόβλεπτη.

Τα μικρότερα σωματίδια όχι μόνο αιωρούνται στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν να διαφύγουν από τις τρίχες της μύτης και να καταλήξουν μέσα στον οργανισμό μας.

«Αν κάτι δεν μπορείς να δεις, είναι εύκολο να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει»

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια ότι αόρατα σωματίδια απελευθερώνονται στον αέρα όταν τραβιέται το καζανάκι της τουαλέτας, αλλά η νέα μελέτη μας δίνει αυτήν την εικόνα. Έτσι ακόμα και οι πιο δύσπιστοι παύουν να έχουν αμφιβολίες το ττ μπορεί να σημαίνει το να τραβάει κανείς το καζανάκι με σηκωμένο το καπάκι.

«Αν είναι κάτι που δεν μπορείς να δεις, είναι εύκολο να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης καθηγητής, Τζον Κριμάλντι

«Αλλά μόλις δείτε αυτά τα βίντεο, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να σκεφτείτε το καζανάκι της τουαλέτας με τον ίδιο τρόπο», είπε.

«Κάνοντας δραματικές οπτικές εικόνες αυτής της διαδικασίας, η μελέτη μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποστολή μηνυμάτων για τη δημόσια υγεία», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές λένε ότι το καζανάκι με το καπάκι επάνω απελευθερώνει ένα μεγάλο σύννεφο σωματιδίων που μεταφέρει βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ορισμένα από αυτά τα σωματίδια μπορεί να καταλήξουν κατευθείαν στο πρόσωπό μας, να προσγειωθούν στο δέρμα μας ή ακόμη και να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα στο μπάνιο, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόβουρτσάς μας.

Επιπλέον, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να κάτσουν στις λεκάνες της τουαλέτας για μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να τους κολλήσουμε από οποιονδήποτε μοιραζόμαστε την τουαλέτα.

Υγειονομική βόμβα οι δημόσιες τουαλέτες

Αυτό αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τις τουαλέτες που δεν έχουν καν καπάκια, όπως συνήθως συμβαίνει σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και αεροδρόμια, επισημαίνει το δημοσίευμα της Daily Mail.

Συνολικά, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, δείχνει την ανάγκη τοποθέτησης τουαλετών με καπάκια στις δημόσιες εγκαταστάσεις και παρέχει ένα μήνυμα στο κοινό να τις χρησιμοποιεί στα σπίτια του.

Δείχνει επίσης τη σημασία της εργασίας σε στρατηγικές απολύμανσης και εξαερισμού για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης σε παθογόνους μικροοργανισμούς στις δημόσιες τουαλέτες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ