Γιατί οι αλλεργίες της άνοιξης τείνουν να «κρατάνε» περισσότερο

Καθώς ο ζεστός πλέον καιρός έχει πυροδοτήσει την παραγωγή γύρης, παρατείνεται η διάρκεια της λιγότερο αγαπημένης εποχής του χρόνου: η εποχή των αλλεργιών, που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Καθώς ο ζεστός πλέον καιρός έχει πυροδοτήσει την παραγωγή γύρης, παρατείνεται η διάρκεια της λιγότερο αγαπημένης εποχής του χρόνου: η εποχή των αλλεργιών

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μια παρενέργεια του πιο ήπιου χειμώνα και των αυξημένων μέσων θερμοκρασιών είναι ότι τα φυτά όχι μόνο αρχίζουν να παράγουν γύρη νωρίτερα αλλά και ότι την παράγουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Αυτός είναι ακόμα ένας δείκτης τού πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων» δήλωσε η Άλισον Στάινερ, καθηγήτρια Ατμοσφαιρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η περίοδος παραγωγής γύρης στις ΗΠΑ επιμηκύνθηκε κατά 20 μέρες

Ενδεικτικό είναι ότι, μεταξύ 1990 και 2018, η περίοδος γύρης στη Βόρεια Αμερική επιμηκύνθηκε κατά 20 ημέρες και οι συγκεντρώσεις γύρης αυξήθηκαν περισσότερο από 20%, σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS. Η δυσάρεστη εποχή των αλλεργιών είναι πιθανό να διαρκεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι αλλεργίες στη γύρη πυροδοτούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει τη γύρη ως επικίνδυνο εισβολέα και αντιδρά υπερβολικά, παράγοντας αντισώματα για να την καταπολεμήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα που προκύπτουν -φτέρνισμα, κόπωση, καταρροή και ερεθισμένα μάτια- μπορεί να είναι παρόμοια με ένα κρυολόγημα, τη γρίπη ή ακόμα και την Covid-19.

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα. Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια περίοδοι γύρης και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα αλλεργιογόνα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Η συνεχιζόμενη έκθεση στη γύρη μπορεί επίσης να πυροδοτήσει υπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα, οδηγώντας δυνητικά σε κρίσεις άσθματος, κατά τις οποίες οι αεραγωγοί διογκώνονται και δυσκολεύουν την αναπνοή.

Τι μπορούν να κάνουν οι πόλεις για να μετριάσουν τις εποχικές αλλεργίες

Φέτος, ο ζεστός χειμώνας έχει προκαλέσει πρώιμη παραγωγή γύρης σε αρκετές περιοχές. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη λύση για την έκρηξη της γύρης, υπάρχουν βήματα που μπορούν να κάνουν οι πόλεις για να μετριάσουν τις εποχικές αλλεργίες, δήλωσε ο William Anderegg, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γιούτα που συνέταξε τη μελέτη του 2021 για την αύξηση της γύρης τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα φυτά απελευθερώνουν γύρη, κόκκους αναπαραγωγικού υλικού, που μεταφέρονται από τον άνεμο ή επικονιαστές όπως οι μέλισσες. Η φύτευση ειδών δέντρων που βασίζονται στα έντομα αντί στον άνεμο για να αναπτυχθούν θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα της γύρης που καταλήγει στον αέρα.

Μια εθνική πρόβλεψη για τη γύρη, όπως και η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τις ευαίσθητες ομάδες να εισπνεύσουν πάρα πολλή γύρη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ