Νέα διάσταση στη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη δίνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε την πλασμαφαίρεση «πολύ βαριά» ιατρική διαδικασία και υποστήριξε ότι, με το ισχύον πλαίσιο στην Ελλάδα, μπορεί να πραγματοποιείται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Παράλληλα, έθεσε ζήτημα εποπτείας των ιδιωτικών ιατρείων και αναγνώρισε ότι ο ταχέως αναπτυσσόμενος χώρος του longevity παραμένει σε μεγάλο βαθμό αρρύθμιστος.

Η πλασμαφαίρεση και το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να πραγματοποιείται βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μετά την υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη και τον έλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε την πλασμαφαίρεση «πολύ βαριά διαδικασία», τονίζοντας ότι πρόκειται για ιατρική πράξη η οποία, κατά τα λεγόμενά του, πρέπει να πραγματοποιείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
«Είναι μια πολύ βαριά διαδικασία και μπορεί να γίνει μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον», ανέφερε.
Η τοποθέτηση του υπουργού έρχεται μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, σύμφωνα με τις οποίες ο χώρος που ερευνάται είχε αδειοδοτηθεί ως παθολογικό ιατρείο και όχι ως μονάδα στην οποία μπορούσε να πραγματοποιείται πλασμαφαίρεση.
«Ήταν δηλωμένο ως απλό παθολογικό ιατρείο»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ιατρείο ήταν καταχωρισμένο ως απλό παθολογικό ιατρείο και ότι η άδεια αυτή δεν επέτρεπε, κατά την περιγραφή του, εξειδικευμένες πράξεις όπως η πλασμαφαίρεση.
«Τι θα πει αυτό; Ότι πας μέσα, σου κάνουν μια παθολογική εξέταση. Άρα το πολύ-πολύ να σου πάρει ένα αίμα για να σου στείλει εξετάσεις. Δεν είχε για να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό», δήλωσε.
Το κρίσιμο ζήτημα για τις αρμόδιες αρχές είναι πλέον να διαπιστωθεί τι ακριβώς γινόταν στην πράξη στον συγκεκριμένο χώρο, τι εξοπλισμός υπήρχε και αν πραγματοποιούνταν ιατρικές πράξεις που δεν καλύπτονταν από την άδεια λειτουργίας.
Η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και, μέχρι την ολοκλήρωσή της, δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεδειγμένο ότι πραγματοποιούνταν παράνομα πλασμαφαιρέσεις.
Γιατί ο υπουργός λέει ότι η πλασμαφαίρεση μπορεί να γίνεται μόνο σε νοσοκομείο
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η πλασμαφαίρεση μπορεί να πραγματοποιείται και σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.
Υποστήριξε, όμως, ότι στην Ελλάδα δεν έχει αδειοδοτηθεί μονάδα ημερήσιας νοσηλείας για να παρέχει τη συγκεκριμένη πράξη.
«Άρα στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει μόνο στο νοσοκομείο», σημείωσε.
Η συγκεκριμένη θέση πρέπει να αποδίδεται στον υπουργό μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες το ακριβές κανονιστικό πλαίσιο και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης για τη συγκεκριμένη θεραπευτική πράξη.
Ποιος ελέγχει τα ιδιωτικά ιατρεία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση που ανοίγει για την εποπτεία των ιδιωτικών ιατρείων.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο έλεγχος των ιδιωτικών ιατρείων δεν γίνεται απευθείας από το υπουργείο Υγείας, αλλά από τον κατά τόπον αρμόδιο Ιατρικό Σύλλογο.
«Οι γιατροί ελέγχουν τους γιατρούς. Αυτή είναι η λογική. Είναι πάρα πολλοί, δεν μπορεί το κράτος να μπει σε κάθε ιατρείο. Είναι σχεδόν πρακτικά αδύνατο», είπε.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει στο υπουργείο ότι πραγματοποιεί κάθε χρόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους περίπου στο 30% των γιατρών.
Η αναφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς επαναφέρει το ερώτημα εάν το υπάρχον μοντέλο εποπτείας είναι επαρκές για να εντοπίζει εγκαίρως περιπτώσεις όπου ένας νόμιμα αδειοδοτημένος χώρος ενδέχεται να παρέχει υπηρεσίες πέρα από αυτές που επιτρέπει η άδειά του.
Το νέο πεδίο του longevity
Ο υπουργός Υγείας συνέδεσε την υπόθεση και με τη ραγδαία ανάπτυξη της λεγόμενης longevity medicine, δηλαδή των παρεμβάσεων που προωθούνται με στόχο την παράταση της ζωής, τη διατήρηση της λειτουργικότητας και την επιβράδυνση ορισμένων επιπτώσεων της γήρανσης.
«Ζούμε σε μια εποχή που το longevity έχει ανέβει πάρα πολύ. Είναι το νέο trend στην Ιατρική σε όλο τον Δυτικό κόσμο. Γερνάμε και θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα», ανέφερε.
Παράλληλα, όμως, αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα πεδίο το οποίο, κατά την εκτίμησή του, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αρρύθμιστο.
«Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι γρηγορότερη της νομοθεσίας», είπε.
Η παραδοχή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται διεθνώς μια μεγάλη αγορά θεραπειών και υπηρεσιών που διαφημίζονται με όρους όπως «anti-aging», «detox», «regenerative medicine» ή «longevity».
Δεν διαθέτουν, όμως, όλες αυτές οι παρεμβάσεις το ίδιο επίπεδο επιστημονικής τεκμηρίωσης ούτε πρέπει να συγχέονται με θεραπείες που έχουν σαφείς, αναγνωρισμένες ιατρικές ενδείξεις.
Η ανάγκη για σαφείς κανόνες
Ο Άδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης του κλάδου του longevity στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο.
Όπως είπε, θεωρεί θετικό να αποκτήσει η χώρα πρωταγωνιστικό ρόλο στον συγκεκριμένο χώρο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.
«Νομίζω θα είναι πάρα πολύ καλό να βάλουμε από την αρχή τους κανόνες. Και οι κανόνες να είναι πολύ συγκεκριμένοι, συμφωνημένοι με την επιστημονική κοινότητα και να μειώνουν τους κινδύνους», ανέφερε.
Η συζήτηση επομένως δεν περιορίζεται πλέον μόνο στο τι συνέβη σε ένα συγκεκριμένο ιατρείο.
Αγγίζει ένα ευρύτερο πρόβλημα: πώς ελέγχονται νέες και σύνθετες ιατρικές υπηρεσίες όταν η τεχνολογία και η ιδιωτική αγορά κινούνται ταχύτερα από τη νομοθεσία και τους μηχανισμούς εποπτείας.
Η έρευνα για την υπόθεση Μαζωνάκη συνεχίζεται
Σε ό,τι αφορά ειδικά τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, είναι κρίσιμο να παραμένει σαφής η διάκριση ανάμεσα στον έλεγχο της νομιμότητας του ιατρείου και στη διερεύνηση της αιτίας θανάτου.
Το γεγονός ότι εξετάζεται εάν ο χώρος είχε δικαίωμα να πραγματοποιεί συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις δεν αποδεικνύει ότι κάποια από αυτές προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή ή τον θάνατο.
Αυτό αποτελεί διαφορετικό ερώτημα, το οποίο μπορεί να απαντηθεί μόνο μέσα από την ιατροδικαστική διερεύνηση, τον ιατρικό φάκελο, τις καταθέσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι αρμόδιες αρχές.
Ταυτόχρονα, όμως, η υπόθεση έχει ήδη ανοίξει μια πολύ ευρύτερη συζήτηση για τα όρια της ιδιωτικής Ιατρικής, τις νέες υπηρεσίες που εμφανίζονται υπό την ομπρέλα του longevity και κυρίως για το εάν οι σημερινοί μηχανισμοί αδειοδότησης και εποπτείας μπορούν να συμβαδίσουν με μια αγορά που εξελίσσεται εξαιρετικά γρήγορα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Πλασμαφαίρεση: Η θεραπεία στο επίκεντρο μετά τον θάνατο Μαζωνάκη
Μαζωνάκης: Τι ερευνά ο ΙΣΑ στη Stem Cell μετά την ανακοπή
Θάνατος Μαζωνάκη: Ψυχίατρος προειδοποιεί για «αποτοξίνωση» με πλασμαφαίρεση

