Δημόσια ΥγείαΓεωργιάδης για το ιατρείο στο Κολωνάκι: «Λειτουργούσε 15 χρόνια»

Γεωργιάδης για το ιατρείο στο Κολωνάκι: «Λειτουργούσε 15 χρόνια»

- Advertisement -

Νέα παρέμβαση για το ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι, όπου κατέρρευσε ο Γιώργος Μαζωνάκης, έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Τόνισε ότι η δομή λειτουργούσε επί 15 χρόνια και ανακοίνωσε πρωτοβουλία για αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο και απαγόρευση παραπλανητικών διαφημίσεων για αμφιλεγόμενες ιατρικές πρακτικές στο διαδίκτυο.

Νέα παρέμβαση για το ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι, όπου κατέρρευσε ο Γιώργος Μαζωνάκης, έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Τόνισε ότι η δομή λειτουργούσε επί 15 χρόνια και ανακοίνωσε πρωτοβουλία για αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο και απαγόρευση παραπλανητικών διαφημίσεων για αμφιλεγόμενες ιατρικές πρακτικές στο διαδίκτυο.
Άδωνις Γεωργιάδης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τη λειτουργία του ιδιωτικού ιατρείου στο Κολωνάκι παρενέβη εκ νέου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει συγκεκριμένες ιατρικές πρακτικές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές διαφημίζονται στο διαδίκτυο.

Με μακροσκελή ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός απάντησε στις επικρίσεις για την υπόθεση και υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ιατρείο λειτουργούσε επί 15 χρόνια.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το ΕΚΠΑ και άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο.

«Το συγκεκριμένο ιατρείο λειτουργούσε εδώ και 15 χρόνια»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε την κριτική που αποδίδει στο υπουργείο Υγείας ανοχή απέναντι σε μη τεκμηριωμένες ή αμφιλεγόμενες ιατρικές πρακτικές.

«Το συγκεκριμένο ιατρείο λειτουργούσε εδώ και 15 χρόνια», ανέφερε, επιχειρώντας να καταδείξει ότι η λειτουργία του δεν αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξαπέλυσε πολιτική επίθεση στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, υποστηρίζοντας ότι το ιατρείο λειτουργούσε και κατά την περίοδο που εκείνος είχε κυβερνητικές αρμοδιότητες στον χώρο της Υγείας.

Η αντιπαράθεση για τις «εναλλακτικές θεραπείες»

Ο υπουργός επέκτεινε την τοποθέτησή του στο ευρύτερο ζήτημα των πρακτικών που προβάλλονται ως εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες χωρίς πάντοτε σαφή επιστημονική τεκμηρίωση.

Στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αναφέρθηκε σε πρόσωπα που, όπως υποστήριξε, είχαν δημόσια σχέση με πεδία όπως η «κβαντική ιατρική», η ομοιοπαθητική, η functional medicine και η νευροανάδραση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ονομαστικά στον νευροχειρουργό και διευθυντή του ΕΣΥ Παναγιώτη Παπανικολάου, αποδίδοντάς του προηγούμενη συμμετοχή σε σχετικές διαλέξεις. Οι αναφορές αυτές αποτελούν ισχυρισμούς του υπουργού στο πλαίσιο της δημόσιας αντιπαράθεσης.

Γεωργιάδης: «Κομπογιαννίτες υπήρχαν και θα υπάρχουν»

Ο υπουργός χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα για το φαινόμενο των μη επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπειών.

«Κομπογιαννίτες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα και εύπιστοι, δυστυχώς, επίσης», ανέφερε.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Στιβ Τζομπς, σημειώνοντας ότι ο συνιδρυτής της Apple είχε καθυστερήσει αρχικά τη συμβατική αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος επιλέγοντας εναλλακτικές προσεγγίσεις.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς μεγάλη αύξηση της ζήτησης για τέτοιες υπηρεσίες και συνέδεσε το φαινόμενο με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Τι είπε για την πλασμαφαίρεση

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο υπουργός στην πλασμαφαίρεση, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μετά την υπόθεση στο Κολωνάκι.

Ο ίδιος τόνισε ότι, σε αντίθεση με άλλα πεδία όπου ενδέχεται να υπάρχουν ρυθμιστικά κενά, για την πλασμαφαίρεση το πλαίσιο είναι σαφές και η συγκεκριμένη διαδικασία δεν επιτρέπεται να πραγματοποιείται σε απλό ιδιωτικό ιατρείο.

Η πλασμαφαίρεση αποτελεί σύνθετη ιατρική διαδικασία και απαιτεί κατάλληλες υποδομές, εξειδικευμένο προσωπικό και δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης ενδεχόμενων επιπλοκών.

Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει έλεγχο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και έχει ανοίξει ευρύτερη συζήτηση για τους μηχανισμούς εποπτείας των ιδιωτικών ιατρείων.

Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο

Το σημαντικότερο στοιχείο της παρέμβασης του υπουργού αφορά την εξαγγελία νέας θεσμικής πρωτοβουλίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα καλέσει σε συνεργασία τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα αποσαφηνίζει ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπονται, υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποιες υγειονομικές δομές.

Στο στόχαστρο οι παραπλανητικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε αυστηρότερους περιορισμούς στη διαδικτυακή προβολή υπηρεσιών υγείας που μπορούν να δημιουργούν παραπλανητική εικόνα για την αποτελεσματικότητα ή την επιστημονική τους τεκμηρίωση.

«Θα απαγορεύσω όλες αυτές τις παραπλανητικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη εξαγγελία αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία υπηρεσίες «αντιγήρανσης», «αποτοξίνωσης», «αναζωογόνησης» και άλλες παρεμβάσεις προβάλλονται έντονα μέσω ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων.

Το κρίσιμο ζήτημα θα είναι πλέον ο ακριβής ορισμός της παραπλανητικής διαφήμισης, καθώς και ο μηχανισμός με τον οποίο οι αρμόδιες αρχές θα ελέγχουν και θα επιβάλλουν τις νέες ρυθμίσεις.

Η αναφορά στον ιατρικό τουρισμό

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέδεσε το ζήτημα και με τη διεθνή ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα έχει δημιουργήσει σημαντική οικονομική δραστηριότητα γύρω από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε πολίτες άλλων χωρών.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι μαζί με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου έχουν καταγραφεί και σοβαρά περιστατικά επιπλοκών, αναφέροντας περίπτωση Έλληνα ασθενούς που χρειάστηκε να μεταφερθεί πίσω στην Ελλάδα.

«Το κράτος δεν μπορεί να είναι παντού»

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι, παρά την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία, ευθύνη έχει και ο ίδιος ο πολίτης όταν επιλέγει ιατρικές υπηρεσίες.

«Στο τέλος της ημέρας πρέπει και ο καθένας μας να προστατεύσει τον εαυτό του από τις επικίνδυνες ανοησίες, το κράτος δεν μπορεί να είναι παντού», ανέφερε.

Η εξαγγελία του υπουργείου μεταφέρει πλέον τη συζήτηση από τη συγκεκριμένη υπόθεση σε ένα ευρύτερο θεσμικό ζήτημα: πώς μπορούν να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι μη τεκμηριωμένες ιατρικές πρακτικές, οι χώροι όπου πραγματοποιούνται και κυρίως οι υποσχέσεις με τις οποίες προωθούνται στους πολίτες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης 

Υπόθεση Μαζωνάκη: Έκτακτο ΔΣ του ΙΣΑ για τους εμπλεκόμενους γιατρούς

Υπόθεση Μαζωνάκη: Κακουργηματική δίωξη στους δύο γιατρούς

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ