Φουντουλάκης: Εθνικός εκπρόσωπος σε θέματα ψυχικής υγείας στον ΠΟΥ

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης αναλαμβάνει καθήκοντα Εθνικού Εκπροσώπου για θέματα Ψυχικής Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε αντικατάσταση του κ. Πλουμπίδη Δημητρίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης αναλαμβάνει καθήκοντα Εθνικού Εκπροσώπου για θέματα Ψυχικής Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε αντικατάσταση του κ. Πλουμπίδη Δημητρίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Κωνσταντίνος Ν. Φουντουλάκης MD, είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και υπηρετεί στην Γ΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Είναι δντης της Cochrane Greece και Πρόεδρος του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ επίσης συμμετέχει στο ΔΣ της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας ως εκπρόσωπος της νότιας Ευρώπης (Ζώνη 8)

Έλαβε το πτυχίο ιατρικής (1989), την ειδικότητα ψυχιατρικής (1998) και το διδακτορικό του (1999) από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε υποτροφία 3 ετών με θέμα «Ψυχοσωματική Ιατρική» καθώς και 1 έτους μεταδιδακτορική υποτροφία από το ΙΚΥ. Μέχρι το 2003 υπηρέτησε ως αξιωματικός του Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Επιάτρου. Το 2005 μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα λειτουργικής νευροπαθολογίας και νευροαπεικόνισης στην Ψυχιατρική Κλινική του πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ερευνητικοί και διδακτικοί τομείς

Οι τομείς του κλινικού και ερευνητικού ενδιαφέροντός του αντανακλούνται και στα θέματα τα οποία διδάσκει: γενική ψυχιατρική, βιολογική ψυχιατρική, ψυχοφαρμακολογία διαταραχές της διάθεσης, σχιζοφρένεια και διαταραχές προσωπικότητας.

Έχει λάβει μέρος στη συγγραφή περισσότερων από 400 άρθρων και πάνω απο 250 από αυτά έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά (στα περισσότερα ως πρώτος συγγραφέας) όπως το LANCET, BMJ, Am J Psychiatry, British Journal of Psychiatry, Biological Psychiatry, International Journal of Neuropsychopharmacology, Journal of Affective Disorders, Schizophrenia Research, Psychiatry Research, Bipolar Disorders, και το Annals of General Psychiatry ανάμεσα στα άλλα, με πάνω από 10.000 βιβλιογραφικές αναφορές και h=55 (Publish or Perish). Κατά τα έτη 2016-8 κατατάχθηκε από το expertscape.com στους 25 κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως όσον αφορά τη Διπολική διαταραχή (top 0.068%) και ανάμεσα στους 50 κορυφαίους όσον αφροά την αυτοκτονικότητα (top 0.097%).

Βιβλία

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή αριθμού κεφαλαίων σε διεθνή βιβλία συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για τις Διαταραχές της Διάθεσης στο Wiki project της World Psychiatric Association (WPA). Έχει γράψει το βιβλίο ‘Bipolar disorders: An Evidence-Based Guide to Manic Depression’ (Springer Verlag, 2015), και έχει λειτουργήσει ως συν-εκδότης στο WPA book ‘Advances in Psychiatry vol 3’ (Springer-Verlag 2018), και το ‘Psychobiology of behavior’ (Springer-Verlag 2019)

Συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρίες

Ο κ. Φουντουλάκης είναι πρόεδρος της ISNP και από το 2006, ήταν γραμματέας, από το 2008 συμπρόεδρος και στο παρόν Πρόεδρος του Κλάδου Ιδιωτικά Ασκούμενης Ψυχιατρικής της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας.

Επίσης είναι πρόεδρος των Κλάδων Βασισμένης σε Δεδομένα Ψυχιατρικής και Φαρμακοψυχιατρικής της Παγκόσμιας. Ψυχιατρικής Εταιρίας Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της CINP Credentials and Membership Committee (2010-12). Είναι ενεργό μέλος σε αριθμό εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών. συμπεριλαμβανομένων των EPA, APA, WPA, CINP, ECNP, ISAD, ISBD, EBF, Cochrane Collaboration και άλλων και πρόσφατα ήταν μέλος του. Collegium Internationale Neuro-Psychopharmacologicum (CINP) Advisory Board to the Task Force on the Usefulness of. Antidepressants καθώς και στην Mental Health Economics Task Force of the International Psychogeriatric Association (IPA).

Οργανωτική εμπειρία στο χώρο των επιστημονικών εκδόσεων

Ο κ. Φουντουλάκης είναι Editor in Chief του διεθνούς περιοδικού Annals of General Psychiatry, Section Editor του CNS Spectrums και του Frontiers in Psychiatry και έχει υπηρετήσει ως Guest Editor του διεθνούς περιοδικού Current Opinion in Psychiatry καθώς και σε άλλα διεθνή περιοδικά.

Διοικητική εμπειρία

Το 2009 διορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας μέλος και το 2012. Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Διοικητικού Οικονομικού και. Διαχειριστικού Ελέγχου των Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Το 2013 διορίστηκε Πρόεδρος στην Επιτροπής εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, εξειδικευμένων στην αξιολόγηση υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Διεθνή βραβεία

Έχει τιμηθεί με σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του 2012 Kraepelin-Alzheimer Medal της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου και του βραβείου Excellence in Education της WFSBP (2015).
Από το 2014 είναι honorary member της WPA.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ