Δημόσια ΥγείαΦόβοι για «έκρηξη» κρουσμάτων - Ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος

Φόβοι για «έκρηξη» κρουσμάτων – Ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος

- Advertisement -

Βαθαίνει η κρίση του κορωνοϊού στη χώρα μετά και τις πληροφορίες για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού και στην Αθήνα, καθώς ομάδα λοιμωξιολόγων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για μια νέα, ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid 19. Αποδεδειγμένα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο τα Χριστούγεννα αλλά και την πρωτοχρονιά.

Βαθαίνει η κρίση του κορωνοϊού στη χώρα μετά και τις πληροφορίες για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού και στην Αθήνα, καθώς ομάδα λοιμωξιολόγων εκφράζουν την έντονη ανησυχία

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι διασπορά υπάρχει στην κοινότητα αλλά και την συμπεριφορά του νέου στελέχους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συνιστούν αυξημένη ετοιμότητα και να λαμβάνουν οι πολίτες όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού.

Όπως μετέδωσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, εντοπίστηκαν συνολικά τέσσερα κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου ιικού στελέχους, σε έλεγχο του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά την ίδια πηγή, σε συνολικά τέσσερα κρούσματα ιχνηλατήθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος το οποίο, βάσει των μελετών που έχουν διεξαχθεί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και επίσης μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά, σε σχέση με τον κορωνοϊό όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, είναι πολύ πιθανό η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους να οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για πιο αυστηρό lockdown τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να σταματήσει τυχόν μεγάλη διασπορά του στη χώρα.

Μεταλλαγμένο στέλεχος

Υπενθυμίζεται πως το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο.

Μάλιστα, έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών και αυτό προκάλεσε ακόμα περισσότερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Η ανησυχία και των ελληνικών υγειονομικών αρχών ήταν ακριβώς αυτή, ότι δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να έρθει και στη χώρα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, πιθανώς μέσω ατόμων που ταξίδεψαν τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία ή σε άλλες χώρε όπου είχε ήδη εμφανιστεί.

Απο πλευράς του ο εντατικολόγος και καθηγητή Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επ’ αφορμή της μετάλλαξης του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Σύψας: Σε ύψιστο συναγερμό μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε ανήσυχος για τις τελευταίες δύο εβδομάδες των γιορτών, καθώς υπήρξε μεγάλη κινητικότητα.

«Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν» εξήγησε, και συνέχισε:

«Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας ιός διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

Στις 10 Ιανουαρίου καλύτερη εικόνα

Όπως εξήγησε, 10 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά οι ειδικοί θα έχουν πολύ. καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός εξήγησε πως η αφετηρία αυτή τη φορά είναι διαφορετικά απ΄ ό,τι ήταν τον Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί το φθινόπωρο ξεκίνησε με άδειες ΜΕΘ. ενώ τώρα ξεκινάμε με γεμάτες μονάδες με πάνω από το 70 με 80%.

«Αν έχουμε έκρηξη πώς θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός. είναι ο μεγάλος φόβος μας γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα lockdown χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε. σε κόκκινη γραμμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιδημικές εκρήξεις.

«Στις ΗΠΑ είναι κάθε μέρα σα να πέφτουν 4 με 5 αεροπλάνα γεμάτα με επιβάτες, δε θέλουμε να δούμε την. κατάσταση αυτή, ξέρουμε τη ζημιά στην οικονομία την κοινωνία την ψυχολογία του κόσμου, αλλά ο αντίπαλος. είναι υπέρτερος και δεν κινδυνεύουμε με ήττα αλλά με συντριβή» ανέφερε, υπογραμμίζοντας. παράλληλα πως οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διασπορά.

«Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική. Θα επιλέγουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία» τόνισε ο καθηγητής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ