Φωτιά στην Πεντέλη: Στο νοσοκομείο 34 τραυματίες – Μεγάλη μάχη

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής (11 το πρωί), η μάχη εστιάζεται αυτήν την ώρα στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι μέχρι τη λεωφόρο Μαραθώνος, με την κατάσταση στα βόρεια και βορειοανατολικά μέτωπα της πυρκαγιάς να εμφανίζεται βελτιωμένη.

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μικρή αναζωπύρωση είχαμε νωρίτερα στο Ντράφι ενώ διάσπαρτες εστίες εξακολουθούν να μαίνονται σε Παλλήνη και Ανθούσα.

Στην Ανθούσα, μάλιστα, ένας άνδρας έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε το σπίτι του να τυλίγεται στις φλόγες για πολλοστή φορά.

Η φωτιά έχει κάψει ήδη δεκάδες σπίτια ενώ κατά διαστήματα ακούγονται εκρήξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, υπάρχουν καμένα σπίτια σε Παλαιά Πεντέλη, Ντράφι, Γέρακα, Ανθούσα και Πανόραμα Παλλήνης ενώ οι εστίες είναι δεκάδες και εκτείνονται από το Πεντελικό όρος μέχρι την οδό Μαραθώνος.

Οι άνεμοι στην περιοχή είναι θυελλώδεις, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα.

Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί το Ντράφι, η Ανθούσα, η Διώνη και το Δασαμάρι.

Οι τραυματίες

Αυξήθηκε ο αριθμός των τραυματιών από τη φωτιά στην Πεντέλη, καθώς από τρεις τραυματίες, σε νοσοκομεία της Αττικής έχουν διακομισθεί μέχρι στιγμής 34 ασθενείς.

Ειδικότερα έχουν διακομισθεί 34 ασθενείς με ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες και Όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών) σε Νοσοκομεία ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.

Αναλυτικά:
  • 1 στο Γ. Γεννηματάς,
  • 5 στο Ιπποκράτειο,
  • 23 στον Ερυθρό Σταυρό,
  • 1 στο Σωτηρία,
  • 1 στο ΚΑΤ ενώ 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ
Εκκενώσεις πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Από τις εκκενώσεις που έγιναν α) από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), β) από το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) και από την Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακα, το ΕΚΑΒ διακόμισε σε Νοσοκομεία μόνο τους φιλοξενούμενους που είχαν ανάγκη

3 στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) ενώ οι υπόλοιποι εκκενώθηκαν με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας.

Στην πλαστική Χειρουργική

Ειδικότερα, στην εφημερία της 19/7/2022, προσήλθαν συνολικά τρεις ασθενείς που αφορούσαν την Πλαστική Χειρουργική, από τη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη.

O ασθενής Μ.Ε. ετών 54 προσήλθε με ιδίο μέσο από την πυρκαγιά στο Γέρακα, με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, κυρίως επιπολής και κατά τόπους εν τω βάθει μερικού πάχους, που αφορούσαν το πρόσωπο, άνω και κάτω άκρα άμφω, και κορμό. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή.

Ασθενής Α.Ν. θήλυ, 28 ετών, από την περιοχή της Πεντέλης, προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή στο Γ.Ν Σωτηρία για πνευμονολογική εκτίμηση λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο Γ.Ν Σωτηρία.

Ασθενής Β.Γ. άρρεν 35 προσήλθε με ΕΚΑΒ από τη Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων εν τω βάθει μερικού πάχους συνολικής επιφανείας 18%, σε κεφαλή, ΑΡ βραχίονα, ΔΕ κνήμη, και ΑΡ κάτω άκρο. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

Στο Συντονιστικό του ΕΚΑΒ ο Θάνος Πλεύρης

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ μετέβη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να παρακολουθήσει και να συντονίσει από κοντά τις ενέργειες των διασωστών.

Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι παροχές βοήθειας από τα πληρώματα του ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην Πεντέλη και των γύρω περιοχών.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΒ προχώρησε στην εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας) που φιλοξενούσε 46 άτομα, εκ των οποίων τα τρία άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και έξι άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Παράλληλα, έγινε εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) που φιλοξενούσε 57 άτομα, ένα από τα οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο.

Επίσης, έγινε εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας) που φιλοξενούσε 44 άτομα, από τα οποία χρειάστηκε η μεταφορά 10 ατόμων σε νοσοκομεία.

Πέρα από μαζικές εκκενώσεις, το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε σε κλήσεις βοήθειας στο ΕΚΑΒ, ενώ τρεις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ και πέντε πολίτες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία με ελαφρείς τραυματισμούς και αναπνευστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ