Η νέα πολιτική FDA μπορεί να επιτρέψει σε εκατοντάδες μη εγκεκριμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα και σακουλάκια νικοτίνης να παραμείνουν ή να εμφανιστούν στην αμερικανική αγορά, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Η απόφαση ευνοεί τους μεγάλους ομίλους καπνού, ενώ πυροδοτεί αντιδράσεις για τους κινδύνους στους ανηλίκους και την ανεξαρτησία της ρυθμιστικής εποπτείας.
Μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν τα νέα προϊόντα νικοτίνης φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ισχύ των μεγάλων καπνοβιομηχανιών. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνωστοποίησε στις 8 Μαΐου 2026 ότι θα εφαρμόζει πολιτική «διακριτικής ευχέρειας στην επιβολή» για ορισμένα ηλεκτρονικά συστήματα χορήγησης νικοτίνης —τα γνωστά vapes— και σακουλάκια νικοτίνης που διατίθενται χωρίς προηγούμενη άδεια εμπορίας.
Η αλλαγή δεν ισοδυναμεί με έγκριση των προϊόντων. Ωστόσο, πρακτικά δημιουργεί ένα νέο πεδίο: προϊόντα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν σαφείς στόχοι επιβολής μπορούν πλέον να κυκλοφορούν χωρίς ο FDA να δίνει προτεραιότητα σε μέτρα εναντίον τους, εφόσον οι αιτήσεις τους βρίσκονται σε κατάλληλο στάδιο αξιολόγησης και δεν παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικά για ανηλίκους.
Το Reuters, επικαλούμενο τρεις νυν και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, αναφέρει ότι η νέα κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση εκατοντάδων επιπλέον προϊόντων στην αγορά κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Περίπου 100 έως 200 προϊόντα ενδέχεται να επωφεληθούν άμεσα, ενώ περίπου 1.000 αιτήσεις βρίσκονται ήδη σε στάδιο επιστημονικής αξιολόγησης που θα μπορούσε να τις φέρει εντός του νέου πλαισίου.
Τι αλλάζει πραγματικά με τη νέα οδηγία του FDA
Έως τώρα, ο κεντρικός κανόνας ήταν σαφής καθώς για να διατεθεί νόμιμα ένα νέο προϊόν καπνού ή νικοτίνης στην αμερικανική αγορά, ο κατασκευαστής έπρεπε να λάβει γραπτή άδεια εμπορίας από τον FDA, κατόπιν της διαδικασίας Premarket Tobacco Product Application (PMTA). Στις αρχές Μαΐου, ο ίδιος ο οργανισμός ανέφερε ότι μόλις 45 προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν λάβει τέτοια άδεια και ότι μόνο αυτά μπορούσαν να πωλούνται νόμιμα στις ΗΠΑ.
Με τη νέα τελική οδηγία, ο FDA διατηρεί τυπικά την απαίτηση της άδειας, αλλά μεταβάλλει την προτεραιοποίηση των ελέγχων. Ο οργανισμός δηλώνει ότι γενικά δεν προτίθεται να δίνει προτεραιότητα σε ενέργειες επιβολής εναντίον ορισμένων μη εγκεκριμένων vapes και σακουλακίων νικοτίνης, όταν υπάρχει εκκρεμής και αποδεκτή αίτηση ή συμπληρωματική αίτηση PMTA. Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις διαφορετικές από τον καπνό, η αίτηση πρέπει επιπλέον να περιλαμβάνει δεδομένα που ο FDA θεωρεί αναγκαία για να αξιολογήσει εάν το προϊόν είναι κατάλληλο για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο FDA ξεκαθαρίζει ότι ένα προϊόν το οποίο εμπίπτει στην πολιτική αυτή δεν αποκτά πιθανότητες έγκρισης εξαιτίας της εξαίρεσης από την άμεση επιβολή. Παράλληλα, η αρχή σχεδιάζει να δημιουργήσει δημόσια διαθέσιμο κατάλογο με τους κατασκευαστές και τα προϊόντα για τα οποία δεν θα θέτει σε προτεραιότητα τα μέτρα επιβολής.

Η προστασία των ανηλίκων μεταφέρεται από τη γεύση στην παρουσίαση του προϊόντος
Η νέα πολιτική δεν αντιμετωπίζει πλέον συλλήβδην τις μη καπνικές γεύσεις ως λόγο άμεσης παρέμβασης. Αντίθετα, ο FDA δηλώνει ότι θα στοχεύει προϊόντα με στοιχεία τα οποία εικάζεται ότι προσελκύουν ανηλίκους: απεικονίσεις χαρακτήρων τύπου cartoon, συσκευές που αποκρύπτουν ότι πρόκειται για προϊόν άτμισης ή αντικείμενα τα οποία μοιάζουν με παιδικά παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα ή πλατφόρμες gaming.
Η αρχή αναφέρει ακόμη ότι θα συνεκτιμά χαρακτηριστικά όπως πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη, σοβαρές ή μη αναμενόμενες ανεπιθύμητες εμπειρίες, έλλειψη συσκευασίας ασφαλείας για παιδιά ή κίνδυνο πυρκαγιάς. Με αυτόν τον τρόπο, η ρυθμιστική στρατηγική μετακινείται από τον γενικό αποκλεισμό ευρύτερων κατηγοριών προϊόντων σε πιο στοχευμένη αξιολόγηση της σύνθεσης, της συσκευασίας και του τρόπου εμπορικής παρουσίασης.
Ωστόσο, οργανώσεις δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι ακριβώς αυτή η μετατόπιση δημιουργεί κενό προστασίας. Η ανησυχία τους αφορά κυρίως τα αρωματισμένα προϊόντα, καθώς οι γεύσεις παραμένουν ισχυρός παράγοντας προσέλκυσης νέων χρηστών. Τα επίσημα στοιχεία για το 2024 έδειξαν ότι 1,63 εκατ. μαθητές γυμνασίου και λυκείου στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ το 87,6% όσων άτμιζαν επέλεγε προϊόντα με γεύσεις. Το Reuters αναφέρει ότι, βάσει στοιχείων του FDA για το 2025, ο αριθμός μειώθηκε περαιτέρω σε περίπου 1,4 εκατ. εφήβους, ή περίπου 5% των μαθητών.
Το προηγούμενο των αρωματισμένων προϊόντων Glas
Η αλλαγή έρχεται αμέσως μετά από ακόμη μία απόφαση που προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Στις 5 Μαΐου 2026, ο FDA εξέδωσε άδειες εμπορίας για τέσσερα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου της Glas, επιτρέποντας τη διάθεσή τους σε ενηλίκους ηλικίας 21 ετών και άνω. Η απόφαση αφορούσε συγκεκριμένα προϊόντα και δεν επεκτάθηκε σε άλλα προϊόντα της εταιρείας.
Ο οργανισμός υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι κανένα προϊόν καπνού δεν είναι ασφαλές, ότι όσοι δεν χρησιμοποιούν ήδη τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να αρχίσουν και ότι οι νέοι δεν πρέπει ποτέ να τα χρησιμοποιούν. Παρά ταύτα, η έγκριση προϊόντων με φρουτώδεις γεύσεις, όπως μάνγκο και μύρτιλο, αντιμετωπίστηκε από οργανώσεις κατά του καπνίσματος ως απόκλιση από την έως πρόσφατα αυστηρότερη προσέγγιση απέναντι στις γεύσεις που ενδέχεται να ελκύουν νέους χρήστες.
Η βιομηχανία ζητούσε αλλαγή — και τώρα αποκτά νέο πεδίο ανάπτυξης
Η νέα πολιτική αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, οι οποίες εδώ και χρόνια επενδύουν σε προϊόντα χωρίς καύση, όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα και σακουλάκια νικοτίνης. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι εναλλακτικές αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μετάβαση ενηλίκων καπνιστών μακριά από το συμβατικό τσιγάρο, την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής αγοράς vapes καλύπτεται από μη εγκεκριμένα, συχνά εισαγόμενα προϊόντα.
Σύμφωνα με το Reuters, στελέχη της καπνοβιομηχανίας άσκησαν έντονες πιέσεις για αλλαγή της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης συνάντησης με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα τον Μάιο. Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας φέρονται να υποστήριξαν ότι η προηγούμενη πρακτική του FDA είχε επιτρέψει την ανάπτυξη μιας εκτεταμένης παράνομης αγοράς, κυρίως κινεζικών vapes. Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας απάντησε ότι η νέα οδηγία ενισχύει τη στόχευση απέναντι στην πλημμυρίδα παράνομων και μη εγκεκριμένων προϊόντων και στηρίζει μια πιο οργανωμένη μετάβαση σε ρυθμιζόμενη αγορά.
Ο ίδιος ο FDA αιτιολογεί την απόφαση με την ανάγκη να εστιάσει στα πιο παραπλανητικά ή επικίνδυνα προϊόντα, στους παραβάτες υψηλού κινδύνου, στα παραποιημένα προϊόντα και σε εκείνα που δεν έχουν υποβάλει καν αίτηση PMTA. Δηλώνει επίσης ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις τελωνειακές αρχές για την κατάσχεση και καταστροφή παράνομων εισαγωγών στα σύνορα.
Οι καταγγελίες για πολιτική επιρροή και η χρονική αλληλουχία
Η πολιτική διάσταση της απόφασης εντάθηκε από το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελήφθη. Το Reuters αναφέρει ότι η αλλαγή ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν από την παραίτηση του επιτρόπου του FDA, Marty Makary, ενώ δύο πρώην επικεφαλής του Center for Tobacco Products υποστήριξαν ότι παρακάμφθηκε η πολύμηνη διαδικασία δημόσιου σχολιασμού που συνήθως συνοδεύει ευρείες αλλαγές πολιτικής.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι, τις ημέρες πριν από τη συνάντηση στελεχών της βιομηχανίας με τον πρόεδρο Τραμπ, η Reynolds American, θυγατρική της British American Tobacco (BAT), δώρισε 5 εκατ. δολάριαστο super PAC MAGA Inc., το οποίο στηρίζει πολιτικά τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με στοιχεία χρηματοδότησης εκλογικών εκστρατειών. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας Robert F. Kennedy Jr., ο οποίος έδωσε εντολή σε προσωπικό του FDA και του υπουργείου να προχωρήσει στην αλλαγή, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters. Η Reynolds δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου για σχόλιο σχετικά με τις παρεμβάσεις της.
Τα στοιχεία αυτά καταγράφουν τη χρονική αλληλουχία και τις καταγγελίες περί επιρροής, χωρίς να αποδεικνύουν από μόνα τους αιτιώδη σχέση ανάμεσα σε πολιτικές δωρεές και ρυθμιστικές αποφάσεις. Ο Λευκός Οίκος, μέσω του εκπροσώπου του Kush Desai, δήλωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται αποκλειστικά στην επιστημονική τεκμηρίωση και ότι ο πρόεδρος είχε δεσμευθεί να διευρύνει την πρόσβαση σε vapes και σακουλάκια νικοτίνης για ενηλίκους που επιχειρούν να διακόψουν το κάπνισμα.
Philip Morris, Reynolds και η οικονομική αξία της αλλαγής
Για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, η ρυθμιστική χαλάρωση μπορεί να μετατραπεί σε ουσιαστικό εμπορικό πλεονέκτημα. Ο αναλυτής της Barclays Pallav Mittal εκτίμησε ότι η αλλαγή θα επιταχύνει τις πωλήσεις της βιομηχανίας και ότι η Philip Morris International θα μπορούσε να διαθέσει έως και 12 εκατ. επιπλέον σακουλάκια νικοτίνης Zyn μέσα στο 2026, εφόσον λανσάρει νέα έκδοση του προϊόντος της.
Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν ότι η Reynolds ενδέχεται να επιδιώξει τη διάθεση αρωματισμένων εκδοχών του ηλεκτρονικού τσιγάρου Vuse. Η Reynolds δήλωσε ότι εξετάζει τις επιπτώσεις της νέας πολιτικής, ενώ η Philip Morris δεν σχολίασε τα σχέδιά της για προϊόντα που δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια.
Η σημασία της αγοράς είναι μεγάλη. Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών καπνού και της εταιρείας ερευνών αγοράς Euromonitor που παραθέτει το Reuters, τουλάχιστον το 70% των πωλήσεων vapes στις ΗΠΑ αφορά μη νόμιμα προϊόντα, ενώ μία εκτίμηση αποτίμησε τη συγκεκριμένη αγορά στα 8 δισ. δολάρια το 2024. Η δυνατότητα μεγάλων εταιρειών να εισαγάγουν προϊόντα που βρίσκονται ήδη σε προηγμένο στάδιο αξιολόγησης μπορεί να αναδιατάξει γρήγορα τον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα εάν ο FDA εντείνει ταυτόχρονα τους ελέγχους απέναντι σε παράνομες εισαγωγές.
Η δημόσια υγεία ανάμεσα στη μείωση της βλάβης και στον κίνδυνο νέου εθισμού
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται μία δύσκολη ισορροπία. Από τη μία πλευρά, οι υποστηρικτές των εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης υποστηρίζουν ότι οι ενήλικοι καπνιστές χρειάζονται επιλογές που μπορούν να τους απομακρύνουν από το καύσιμο τσιγάρο. Ο Vaughan Rees από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard δήλωσε στο Reuters ότι η νικοτίνη πρέπει σαφώς να παραμείνει μακριά από τους νέους, αλλά ότι οι ενήλικοι καπνιστές χρειάζονται εναλλακτικές.
Από την άλλη, πρώην στελέχη του FDA και οργανώσεις δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι η επιβολή εκ των υστέρων μπορεί να αφήσει στην αγορά προϊόντα τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο των κινδύνων τους. Ο πρώην επικεφαλής του Center for Tobacco Products του FDA, Mitch Zeller, προειδοποίησε ότι ενήλικοι καπνιστές μπορεί να χρησιμοποιήσουν μη δοκιμασμένα προϊόντα, τα οποία αργότερα ενδέχεται να αποδειχθεί ότι περιέχουν επιβλαβή επίπεδα χημικών ουσιών ή δεν προσφέρουν ουσιαστικό όφελος στη διακοπή του καπνίσματος.
Η συζήτηση γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη λόγω της εφηβικής έκθεσης στη νικοτίνη. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζουν ότι κανένα προϊόν καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεν είναι ασφαλές για παιδιά, εφήβους και νέους ενηλίκους. Η νικοτίνη είναι ισχυρά εθιστική και μπορεί να επηρεάσει περιοχές του εφηβικού εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή, τη μάθηση, τη διάθεση και τον έλεγχο των παρορμήσεων.
Μια μεταβολή που θα κριθεί στην εφαρμογή της
Η νέα πολιτική του FDA δεν αίρει τυπικά τον κανόνα της προηγούμενης άδειας, αλλά αλλάζει δραστικά την πραγματικότητα της εποπτείας. Εάν τα προϊόντα που βρίσκονται υπό αξιολόγηση μπορούν να διατίθενται χωρίς άμεσο κίνδυνο επιβολής, ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την τελική επιστημονική κρίση αποκτά μεγάλη εμπορική και υγειονομική σημασία.
Για τη βιομηχανία καπνού, η αλλαγή δημιουργεί ευκαιρίες διεύρυνσης των πωλήσεων σε προϊόντα νικοτίνης νέας γενιάς. Για τη δημόσια υγεία, θέτει ένα απαιτητικό ερώτημα: κατά πόσο η προσπάθεια περιορισμού της παράνομης αγοράς και παροχής εναλλακτικών στους ενήλικους καπνιστές μπορεί να γίνει χωρίς να δημιουργήσει νέα σημεία εισόδου στη νικοτίνη για τους εφήβους.
Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την αυστηρότητα των κριτηρίων που θα εφαρμόσει στην πράξη ο FDA, από τη διαφάνεια του νέου δημόσιου καταλόγου, από την ταχύτητα των επιστημονικών αξιολογήσεων και, κυρίως, από το εάν ο οργανισμός θα μπορέσει να διατηρήσει την αξιοπιστία του σε ένα πεδίο όπου η επιστήμη, η πολιτική και τα εμπορικά συμφέροντα συγκρούονται πλέον ανοιχτά.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
FDA: Νέα πολιτική ανοίγει τον δρόμο σε μη εγκεκριμένα προϊόντα vaping
Κάπνισμα: Παραμένει η 1η αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί

