Φαιντανύλη: Οκτώ στους δέκα τοξικομανείς κάνουν χρήση

Πάνω από το 80% των τοξικομανών της Νέας Υόρκης χρησιμοποιούν φαιντανύλη, αυτό το πανίσχυρο συνθετικό οπιοειδές που ευθύνεται για τη δραματική αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων στις ΗΠΑ, ωστόσο μόνο το 18% αυτών των χρηστών το γνωρίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πάνω από το 80% των τοξικομανών της Νέας Υόρκης χρησιμοποιούν φαιντανύλη, αυτό το πανίσχυρο συνθετικό οπιοειδές που ευθύνεται για τη δραματική αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων στις ΗΠΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η φαιντανύλη παράγεται σε εργαστήρια, με κόστος πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο της ηρωίνης, και εδώ και χρόνια έχει πλημμυρίσει την αμερικανική αγορά. Εκτιμάται ότι το 2022 προκάλεσε τους 70.000 από τους συνολικά 106.000 θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ.

Η κρίση των οπιοειδών είναι μία από τις κορυφαίες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ενέκρινε πρόσφατα την πώληση, χωρίς συνταγή, ενός αντιδότου για την υπερβολική δόση φαιντανύλης, του Narcan (ναλοξόνη), ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

Τοξικολογικές αναλύσεις

«Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που ρωτήθηκαν» στη μελέτη «δήλωσαν ότι η ηρωίνη ήταν το ναρκωτικό που προτιμούσαν» όμως «φαίνεται ότι δεν έχουν τον τρόπο να αποφύγουν τη φαιντανύλη», εξήγησε η Κόρτνεϊ Μακνάιτ, κλινική καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η ομάδα της Μακνάιτ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού έκανε τοξικολογικές αναλύσεις σε ένα δείγμα 313 χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Οι 162 από αυτούς στη συνέχεια συμμετείχαν και σε συνεντεύξεις, στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Όπως διαπιστώθηκε, το 83% από αυτούς τους χρήστες βρέθηκε θετικό στη φαιντανύλη. Όμως «μόνο το 18% είπε ότι έκανε πρόσφατα χρήση φαιντανύλης εν γνώσει του», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Drug Policy.

Η Κόρτνεϊ Μακνάιτ επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος εξάρτησης των ανθρώπων αυτών από τη φαιντανύλη, που είναι πιο ισχυρή από την ηρωίνη και κατά συνέπεια αυξάνεται και ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στη Νέα Υόρκη οι θάνατοι από υπερβολική δόση εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, από 942 το 2015 στους 2.668 το 2021.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ