Ευρώπη: Ποιες χώρες προχωρούν σε άρση των μέτρων για την Covid-19

Οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στην άρση των περιοριστικών μέτρων για την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ενώ κάποιες επανεξετάζουν το μίγμα των περιορισμών κρίνοντας πολλούς εξ αυτών περιττούς καθώς ανεβαίνει η ένταση της συζήτησης για ενδημική πορεία της Covid-19 και τέλος της πανδημίας.

Οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στην άρση των περιοριστικών μέτρων για την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ενώ κάποιες επανεξετάζουν το μίγμα των περιορισμών κρίνοντας πολλούς εξ αυτών περιττούς καθώς ανεβαίνει η ένταση της συζήτησης για ενδημική πορεία της Covid-19 και τέλος της πανδημίας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τσεχία: Χαλάρωση περιοριστικών μέτρων

Η Τσεχία έγινε χθες η τελευταία χώρα που προχώρησε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Η πλειοψηφία των περιορισμών θα αρθεί μέχρι την 1η Μαρτίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα. Από σήμερα οι πολίτες δεν υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό Covid για να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κομμωτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ από τις 19 Φεβρουαρίου έως και 5.000 θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν καθήμενοι συναυλίες και αγώνες.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ήδη καταργήσει τα υποχρεωτικά τεστ σε σχολεία και εταιρείες με τα ημερήσια κρούσματα να υποχωρούν από το ρεκόρ των 57.000 την πρωτομηνιά σε 37.600 την Τρίτη, ενώ η χώρα των 10.5 εκατ. θρηνεί 37.612 θύματα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Σουηδία: Σε νέα φάση παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων 

Από χθες – και παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων – η κυβέρνηση της Σουηδίας προχώρησε στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων καθώς η πανδημία μπήκε σε «νέα φάση» με την κυριαρχία της λίαν μεταδοτικής αλλά προφανώς λιγότερο σοβαρής παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Έτσι τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν χρειάζεται πλέον να κατεβάζουν ρολά στις 23:00 τοπική ώρα, αίρεται η υποχρεωτικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους καθώς και η σύσταση για χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Η πανδημία δεν έχει λήξει, αλλά μπαίνουμε σε μια εντελώς νέα φάση, οι γνώσεις έχουν αυξηθεί, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή νόσηση», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αν και η Όμικρον προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων δεν μεταφράστηκε σε αύξηση των εισαγωγών σοβαρών περιστατικών στα νοσοκομεία σε μια χώρα με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη (83% άνω των 12 ετών έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου και λίγο κάτω από το 50% τρεις δόσεις). Μολονότι «η συνολική εκτίμηση δείχνει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε την επίστροφή στην κανονικότητα», η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να αγρυπνά όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας», τόνισε η υπουργός Υγείας της Σουηδίας, Λένα Χάλενγκρεν.

Ισπανία: Τέλος στην υποχρεωτική μάσκα

Από σήμερα, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση Σάντσεθ, η Ισπανία βάζει τέλος στην υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα προστασίας στους εξωτερικούς χώρους με τους δείκτες της πανδημίας υψηλούς μεν, αλλά σε σταθερά πτωτική πορεία (χθες ήταν στα 1.692 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών ), 62.839 νέα κρούσματα και 282 θανάτους από 361 την Τρίτη.

To περιοριστικό μέτρο είχε επιβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου για να αντιμετωπιστεί το έκτο κύμα των κρουσμάτων της Covid-19, που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον. Ωστόσο η κατάσταση βελτιώνεται στα νοσοκομεία κι έτσι από σήμερα οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στους δρόμους, όπως και οι μαθητές στα προαύλια των σχολείων τους, αλλά οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε μαζικές εκδηλώσεις με ορθίους σε εσωτερικούς χώρους όπως και οι αποστάσεις ασφαλείας 1,5 μ. για τους καθημένους (π.χ. σε γήπεδα).

Βρετανία: Καραντίνα και μάσκες

Τέλος σε όλα τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας εντός του Φεβρουαρίου αποφάσισε να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρέωσης καραντίνας για τους θετικούς στην Covid-19.

Ο Τζόνσον ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πάντως ότι εφόσον συνεχίσει η ενθαρρυντική τάση, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Δανία – Νορβηγία: Άρση όλων των μέτρων

Την περασμένη εβδομάδα η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ, που προχώρησε στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησε και η Νορβηγία με τον πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε να δηλώνει ότι η κοινωνία πρέπει να μάθει «να ζει» με τον κορωνοϊό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ