Ευρώπη: Επιπλέον δόσεις εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων

Επιπλέον 170.920 δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic εν μέσω ανησυχιών για το ξέσπασμα της νόσου.

Επιπλέον 170.920 δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic εν μέσω ανησυχιών για το ξέσπασμα της νόσου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παράλληλα, η νέα παραγγελία υπερδιπλασιάζει την προμήθεια του εμβολίου από την ΕΕ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δόσεων που αγοράζονται απευθείας από την ΕΕ σε σχεδόν 335.000.

Οι πρόσθετες δόσεις θα είναι διαθέσιμες για παράδοση πριν από το τέλος του έτους, ενώ τα εμβόλια που αγοράστηκαν νωρίτερα διανέμονται επί του παρόντος, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ενώ έχουμε δει τον αριθμό των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων να μειώνεται στην ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, η απειλή δεν έχει περάσει και δεν μπορούμε να μην είμαστε σε επιφυλακή», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ κ. Στέλλα Κυριακίδη.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν αναφερθεί περίπου 18.500 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες της ΕΕ και εταίρους Νορβηγία και Ισλανδία.

Σε έξαρση τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τις 22 Αυγούστου 41.664 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε 96 χώρες και 12 θάνατοι έχουν αναφερθεί από τη νόσο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η τελευταία έκθεση του ΠΟΥ σε σύγκριση με την προηγούμενη που είναι σχεδόν ένα δεκαπενθήμερο πριν καταγράφει 50% αύξηση των περιστατικών ενώ περιλαμβάνει και έναν από τους 12 θανάτους.

Επίσης στην τελευταία έκθεση έχουν προστεθεί 7 νέες χώρες στη λίστα των κρατών με κρούσμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Την τελευταία εβδομάδα 23 κράτη κατέγραψαν αύξηση των περιστατικών με τη μεγαλύτερη αύξηση να αφορά τις ΗΠΑ. Αισιοδοξία ωστόσο γεννά το γεγονός ότι 16 χώρες που είχαν κρούσματα δεν έχουν καταγράψει κανένα νέο κρούσμα τις τελευταίες 21 μέρες, χρονικό διάστημα που ισοδυναμεί με την περίοδο επώασης του ιού.

Άρα ο έλεγχος της διασποράς είναι εφικτός και αποτελεσματικός. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των νέων διαγνώσεων μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου κατά 21% με την πλειονότητα των νέων περιστατικών, δηλαδή το 60,3% να αφορά τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική και το 38,7% να αφορά την Ευρώπη.

Με τα δεδομένα της 22ης Αυγούστου, οι 10 χώρες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων είναι κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, το Περού και η Πορτογαλία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ