Ευλογιά των Πιθήκων: Σε τι κατάσταση είναι ο 49χρονος – Το 1ο κρούσμα

Για τον 49χρονο άνδρα, που είναι το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αλέξανδρος Στρατηγός, λέγοντας ότι ο πρώτος έλεγχος βγήκε θετικός αλλά εντός της ημέρας αναμένεται γονιδιωματική επιβεβαιωτική ανάλυση από το εργαστήριο μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο ασθενής είχε «ήπια συμπτώματα και τώρα είναι απύρετος, με δερματικές βλάβες περιορισμένες» είπε ο καθηγητής και επισήμανε «ταιριάζει με ευλογιά των πιθήκων ο χρόνος επώασης» αφού αναχώρησε πριν από 3 εβδομάδες για την Πορτογαλία και επέστρεψε πριν από ένα 15νθήμερο.

«Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε δέκατα και εξάνθημα»

Ο χρόνος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι από 11 -14 ημέρες διευκρίνισε ο καθηγητής. Ο χρόνος που ο ιός μεταδίδεται είναι «συνήθως μια – δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων» είπε.

Χρειάζεται στενή παρατεταμένη σωματική επαφή ή επαφή με βιολογικά υγρά ή με μολυσμένα αντικείμενα ενώ, όπως ανέφερε ο καθηγητής, μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς αλλά με παρατεταμένη επαφή και από ασθενή με βαριά συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι η μεταδοτικότητα είναι πιο περιορισμένη από τον κορωνοϊό.

«Από καμία χώρα που έχουν αναφερθεί περιστατικά δεν ηχεί συναγερμός παρ’ όλα αυτά, είμαστε σε επιφυλακή» είπε ο κ. Στρατηγός.

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ