Ευλογιά των πιθήκων: Επιβραδύνεται η επιδημία στην Ευρώπη

Για «ενθαρρυντικές» ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Για «ενθαρρυντικές» ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Κάποια ενθαρρυντικά προκαταρκτικά στοιχεία, όπως αυτά που παρατηρήσαμε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και άλλες χώρες υποδηλώνουν ότι η επιδημία μπορεί να επιβραδύνεται», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε. Ωστόσο «για να προχωρήσουμε προς την εξάλειψη (της ασθένειας) στην περιοχή μας, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας άμεσα».

Από τις συνολικά 53 χώρες της περιοχής, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ρωσία και χώρες της κεντρικής Ασίας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 22.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 43, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων κρουσμάτων.

Μείωση νέων κρουσμάτων

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει μείωση κατά 21% των νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως, έπειτα από τέσσερις συνεχείς εβδομάδες αύξησης.

Για την εξάλειψη της κυκλοφορίας του ιού στην Ευρώπη ο ΠΟΥ συνιστά να διατηρηθούν τα μέτρα επιτήρησης, ο στοχευμένος εμβολιασμός, ο εντοπισμός των επαφών των κρουσμάτων και η ενημέρωση της κοινότητας των ομοφυλόφιλων ανδρών, όπου φαίνεται να κυκλοφορεί κυρίως ο ιός.

Ο Κλούγκε αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου «απουσία εκστρατείας εμβολιασμού, καταφέραμε να μειώσουμε την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων χάρη στην αλλαγή της συμπεριφοράς και στην ενημέρωση των κοινοτήτων».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ