Ευλογιά πιθήκων: Εντοπίστηκε νέο στέλεχος του ιού στη Βρετανία

Ένα νέο στέλεχος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Ένα νέο στέλεχος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την Telegraph, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) διαπίστωσε ό,τι ένα άτομο που είχε πρόσφατα μεταβεί στη Δυτική Αφρική προσβλήθηκε από τον ιό που είναι γενετικά διαφορετικός από εκείνον που προκάλεσε την επιδημία στη Βρετανία.

Ως αποτέλεσμα, το άτομο εισήχθη σε πτέρυγα απομόνωσης, στο Royal Liverpool University Hospital και η προκαταρκτική εργαστηριακή ανάλυση αποκάλυψε ότι, ο τύπος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που προσβλήθηκε είναι διαφορετικό στέλεχος από αυτό που κυκλοφορεί ευρέως στην κοινότητα.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι, παρακολουθούν τώρα τυχόν στενές επαφές που μπορεί να είχε το άτομο. Παραμένει άγνωστο πώς κόλλησε την ευλογιά, αναφέρει η Δρ Sophia Maki, Διευθύντρια Περιστατικών, στην UKHSA και προσθέτει : «Εργαζόμαστε για να επικοινωνήσουμε με τα άτομα που είχαν στενή επαφή με το περιστατικό, για να τα αξιολογήσουμε και να παρέχουμε τις απαραίτητες συμβουλές.

Νέο στέλεχος εντοπίστηκε στη Βρετανία

«Το UKHSA και το NHS έχουν ισχυρά πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εισαγόμενης μολυσματικής νόσου και αυτές θα ακολουθούνται αυστηρά και ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι πολύ χαμηλός».

Σημειώνεται ό,τι υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, η Clade I και η Clade II, που προηγουμένως ονομάζονταν Λεκάνη του Κονγκό και clade της Δυτικής Αφρικής, αντίστοιχα.

Το πρώτο έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου ένα στα δέκα, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας για το δεύτερο είναι περίπου ένα στα 100.

Παραμένει άγνωστο εάν το νέο εισαγόμενο κρούσμα από τη Δυτική Αφρική είναι η πρώτη περίπτωση που κάποιος σε βρετανικό έδαφος έχει την πιο θανατηφόρα εκδοχή της νόσου, αλλά παραμένει μια πιθανότητα μέχρι να γίνουν πιο λεπτομερείς εξετάσεις.

Περαιτέρω ανάλυση, βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, σημειώνει η Δρ Maki.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ