Εξαδάκτυλος: Πιστοποίηση και με PCR μετά από θετικό έλεγχο rapid test

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σφίγγει ο κλοιός για τον έλεγχο των ψευδώς θετικών rapid test που διενεργούνται στα φαρμακεία σήμερα, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Το αποτέλεσμα του τεστ θα πιστοποιείται και με έλεγχο PCR, προκειμένου να αποφευχθούν όποιες διαδικασίες που πιθανόν δεν είναι νομότυπες.

Σφίγγει ο κλοιός για τον έλεγχο των ψευδώς θετικών rapid test που διενεργούνται στα φαρμακεία σήμερα, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου «το αποτέλεσμα του τεστ θα πιστοποιείται και με έλεγχο PCR, προκειμένου να αποφευχθούν όποιες διαδικασίες που πιθανόν δεν είναι νομότυπες».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, στην εκπομπή Live News, η Επιτροπή Εμπειρογνομόνων έχει συστήσει για την περίοδο των γιορτών να μην επιτρέπεται η είσοδος των μη εμβολιασμένων σε θεματικά πάρκα, αλλά και οι εργαζόμενοι να είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις.

«Εχουμε μια εποχική απασχόληση, άρα οι άνθρωποι θα πιάσουν τώρα δουλειά εκεί και με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών είναι ανεμβολίαστα και δεν προβλέπεται για αυτά εμβολιασμός και εφόσον θα κινηθούν με γονείς μέσα στα θεματικά πάρκα που προβλέπεται να είναι εμβολιασμένοι, είναι λογικό να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», εξήγησε o κ. Εξαδάκτυλος.

Επίσης, ερωτηθείς για το πιστοποιητικό νόσησης και αν θα διαρκεί λιγότερο, ο κύριος Εξαδάκτυλος τόνισε πως «έχει γίνει μια αρχική συζήτηση χωρίς να έχουμε καταλήξει κάπου».

Μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη και εξετάζοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας, τα μέλη της Επιτροπής εισηγούνται το πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους, να εκδίδεται μετά τη διενέργεια μοριακού μοριακό τεστ (PCR αντί για Rapid Test). Όπως σημείωσε ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις επί της διαδικασίας και τι αλλάζει στα έως σήμερα δεδομένα.

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Μικρότερη διάρκεια πιστοποιητικού νόσησης

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί της Επιτροπής αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί στο μέλλον η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης. Αυτή τη στιγμή διαρκεί έξι μήνες, για τους άνω των 60 ετών. Το θέμα συζητήθηκε μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δίχως ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε στη Βουλή πως έχει ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά.

«Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους 4 μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να αναταποκριθούν», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός.

Η ανάγκη προέκυψε εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον, για την οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ενδέχεται να «στοχεύει» την ανοσία, τόσο μέσω της φυσικής νόσησης, όσο και αυτή των εμβολίων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ