Έρευνα: Αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι χώροι για να κολλήσεις κορωνοϊό

Τους δημόσιους χώρους στους οποίους είναι πιο πιθανό να γίνει η μετάδοση του κορωνοϊού καταγράφει έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία.

Τους δημόσιους χώρους στους οποίους είναι πιο πιθανό να γίνει η μετάδοση του κορωνοϊού καταγράφει έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μελέτη της SAGE, της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, την οποία και παρουσίασε στην κυβέρνηση της χώρας, κατατάσσει σε σειρά τους δημόσιους χώρους στους οποίους είναι πιο πιθανό να γίνει η διάδοση του κορωνοϊού.

Η έρευνα εμπεριέχει εκπλήξεις. Το πιο επικίνδυνο σημείο να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό είναι όταν κάνει αγορές σε καταστήματα, ενώ το αμέσως επόμενο είναι οι ασκήσεις άθλησης σε υπαίθριο χώρο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αφού ανέλυσαν 10.000 αποτελέσματα από συμμετέχοντες στην Αγγλία και την Ουαλία, που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις εβδομαδιαίες συνήθειές τους μεταξύ Σεπτεμβρίου και 21 Νοεμβρίου.

Ένας «σίγουρος τρόπος» για να κολλήσει κάποιος είναι να κάνει έναν συνδυασμό πραγμάτων που τον βάζει στο βαθύ κόκκινο σημείο του χάρτη.

Για παράδειγμα:

Να συγκεντωθεί με πολλά άτομα σε έναν κλειστό χώρο με κακή ποιότητα αέρα, όπως γυμναστήριο, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης ή σχολική τάξη που δεν αερίζεται.
Να κάνει κάτι επίπονο ή θορυβώδες, όπως άσκηση, τραγούδι και φωνές
Να βγάλει τη μάσκα του
Και να παραμείνει για μεγάλο διάστημα σε «επικίνδυνη περιοχή
Για να αποφύγει ξανείς να κολλήσει COVID, πρέπει να μείνει στους πράσινους ή πορτοκαλί χώρους του πίνακα.

Για παράδειγμα:

Εάν πρέπει να συναντήσετε άλλους ανθρώπους, κάντε το σε εξωτερικό χώρο ή σε χώρο που αερίζεται καλά
Περιορίστε τον αριθμό των ατόμων που βλέπετε από κοντά στο ελάχιστο
Περάστε τον ελάχιστο δυνατό χρόνο μαζί
Μην φωνάζετε, μην τραγουδάτε ή κάνετε βαριά άσκηση
Φοράτε μάσκες υψηλής ποιότητας, που εφαρμόζουν καλά από τη στιγμή που μπαίνετε στο κτίριο μέχρι τη στιγμή που φεύγετε.

Μετάδοση: Τα ποσοστά για κάθε «επικίνδυνο» δημόσιο χώρο

Καταστήματα: Όσοι πήγαιναν στα καταστήματα περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα είχαν 2,2% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κορωνοϊό.

Αθλήματα: Η δεύτερη πιο επικίνδυνη δραστηριότητα (1,36%), αλλά αυτό, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, μπορεί να οφείλεται στο ότι συχνά η άθληση συνοδευόταν από κοινωνικές δραστηριότητες, όπως το να βρεθούν στη συνέχεια με κάποιον γνωστό/φίλο σε χώρους όπως οι παμπ.

Κέντρα διασκέδασης: Πηγαίνοντας σε παμπ, μπαρ ή κλαμπ μία φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 1,3%.

Πάρτι: Κίνδυνος σε ποσοστό 1,27%

Μέσα μαζικής μεταφοράς: Οσοι τα χρησιμοποιούσαν συχνά είχαν 1,2% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν Covid-19 σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν. Ωστόσο, υπήρχε κάποια διακύμανση μεταξύ των τρόπων μεταφοράς: Κίνδυνος 1,3% για τα λεωφορεία, 1,2% για το μετρό του Λονδίνου, 1,19% για τα ταξί και 1,18% για τα τραμ.

Τα δεδομένα της SAGE, που συγκεντρώθηκαν από τη μελέτη, δόθηκαν στην κυβέρνηση ενόψει μιας συνάντησης με θέμα τον κορωνοϊό στις 23 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστούν τυχόν περαιτέρω περιορισμοί. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έπεσαν στο τραπέζι, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς αυτά συγκεντρώθηκαν πριν ξεκινήσει η ταχύτατη διασπορά των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.

Δεδομένης της έξαρσης που παρουσίασε η «Ο» τους τελευταίους μήνες, τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα άρχισαν να μειώνονται τις τελευταίες δύο ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία, υποδηλώνοντας ότι το τρέχον κύμα μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ