Έρχονται νέα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακού κινδύνου

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποσταλούν τα πρώτα SMS για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο καρδιαγγειακού κινδύνου (εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ) που ενσωματώνονται στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, από το υπουργείο Υγείας, μετά την υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού.

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποσταλούν τα πρώτα SMS για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο καρδιαγγειακού κινδύνου (εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ) που ενσωματώνονται στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, από το υπουργείο Υγείας, μετά την υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, οι πολίτες που θα υποβληθούν σε έλεγχο, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον προσωπικό γιατρό που είναι εγγεγραμμένοι, προκειμένου να εκτιμήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο με βάση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, την κλινική εξέταση και το ιστορικό τους. Τα στοιχεία θα καταχωρούνται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

«Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να κάνουμε δύο πράγματα: το ένα είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο προσωπικός γιατρός και το δεύτερο να αλλάξουμε την εμπειρία του ασθενούς με τον προσωπικό γιατρό», όπως ανέφερε, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το βήμα του συνεδρίου «The future of healthcare in Greece».

Ραντεβού σε μια εβδομάδα

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, το σύστημα των ραντεβού με τον προσωπικό ιατρό θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου και τα ραντεβού που θα προγραμματιστούν θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα. Εξαίρεση θα αποτελέσει το πρώτο ραντεβού, το οποίο θα έχει διάρκεια 30 λεπτών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος υγείας του πολίτη.

Η Αριστοτέλους έχει ήδη σχεδιάσει πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσωπικών γιατρών, σε συνεργασία με δημόσιους φορείς Υγείας, ούτως ώστε να παρέχουν συμβουλευτική για την αντιμετώπιση των βασικότερων παραγόντων κινδύνου, που ευθύνονται για την εμφάνιση της συντριπτικής πλειονότητας χρόνιων νοσημάτων.

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, υπέγραψε την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων, έτσι ώστε να μπορέσει να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού. καρδιαγγειακού κινδύνου

Τα επόμενα στάδια

Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, τα επόμενα στάδια του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων θα αφορούν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την παιδική παχυσαρκία.

Με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, στόχος της Πολιτείας είναι να προσεγγίσει τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει την υγεία του πριν εμφανίσει συμπτώματα, διαμορφώνοντας παράλληλα το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να το κάνει χωρίς ταλαιπωρία και κόστος.

Η αρχή έγινε με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, διότι αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα.

«Και η επίτροπος Υγείας, η κ. Κυριακίδη, στο τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας, έθεσε ως προτεραιότητα για τη μάχη με τον καρκίνο τη διενέργεια πληθυσμιακών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Και σε αυτά προχωρά η χώρα μας επιτέλους μετά από τόσες δεκαετίες καθυστέρησης», επεσήμανε η κ. Αγαπηδάκη.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, την Τρίτη, τη νέα προσέγγιση με στόχο την υποστήριξη των κρατών μελών ώστε να διαδοθεί περισσότερο ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο.

Στόχος να διασφαλιστεί το 90% του πληθυσμού

Η νέα προσέγγιση της ΕΕ, που βασίζεται στις πιο πρόσφατες διαθέσιμες επιστημονικές εξελίξεις και στοιχεία, θα υποστηρίξει ενέργειες των κρατών-μελών με στόχο να διασφαλισθεί ότι το 90% του πληθυσμού της ΕΕ, που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο για το στήθος, τον τράχηλο και το παχύ έντερο, θα μπορεί να εξετασθεί μέχρι το 2025.

Η νέα σύσταση επίσης επεκτείνει τον πληθυσμιακά οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου για να συμπεριλάβει τον πνεύμονα, τον προστάτη και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις καρκίνους του στομάχου. καρδιαγγειακού κινδύνου

Κυριακίδου: Θα καλύπτεται το 55% των τύπων καρκίνου

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «το 2020 εκτιμάται ότι 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην ΕΕ διαγνώστηκαν με καρκίνο και περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια. Γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Σήμερα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, χαράσσουμε μια νέα πορεία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του στην ΕΕ. Με τις νέες συστάσεις μας, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του της ΕΕ θα καλύπτει τους τύπους καρκίνου που μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 55% όλων των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην ΕΕ κάθε χρόνο. Οι νέες μας συστάσεις, βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία, θα ενισχύσουν τη δράση μας σε ολόκληρη την ΕΕ ώστε να δράσουμε έγκαιρα και να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται από την επίδραση της COVID-19 στη διάγνωση και φροντίδα του καρκίνου. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στις τάσεις του καρκίνου», ανέφερε.

Ποιες οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής επιτροπής για τον καρκίνο

Για να διευκολυνθεί ο πιο στοχευμένος και λιγότερο επεμβατικός έλεγχος, η σύσταση:

  • επεκτείνει την ομάδα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του μαστού ώστε να περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ 45 και 74 ετών (σε σύγκριση με την τρέχουσα ηλικιακή κατηγορία από 50 έως 69).
  • συνιστά τον έλεγχο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) για γυναίκες ηλικία 30 έως 65 ετών, κάθε 5 χρόνια ή περισσότερο για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, λαμβάνοντας υπόψη τον εμβολιασμό για HPV.
  • ζητεί τη διενέργεια εξετάσεων διαλογής (triage testing) για καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 50-74 ετών μέσω ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων για τον προσδιορισμό της πιθανής παρακολούθησης μέσω ενδοσκόπησης/κολονοσκόπησης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

καρδιαγγειακού κινδύνου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ