Έρχεται το μητρώο θαλασσαιμίας στον ΕΟΠΥΥ- Τι λένε οι ασθενείς

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε εφαρμογή τίθεται από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου από τον ΕΟΠΥΥ το Μητρώο Θαλασσαιμίας, με την εγγραφή των ασθενών στο μητρώο να είναι υποχρεωτική, καθώς σε περίπτωση που ο ασθενής/ασφαλισμένος δεν καταχωρηθεί τότε δεν θα μπορεί να λάβει γνωμάτευση για τα αναλώσιμα υλικά θαλασσαιμίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η καταγραφή των θαλασσαιμικών θα γίνεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή που δημιούργησε ο Οργανισμός για αυτόν τον σκοπό, από τον θεράπων γιατρό του ασθενή που τον παρακολουθεί σε μία από τις 35 Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) κ. Βασίλης Δήμος μιλώντας στο healthpharma.gr εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εφαρμογή του μητρώου για το οποίο όπως μας είπες είχαν ήδη ενημερωθεί πλήρως από τις 26 Ιουνίου του 2018 σε συνάντηση που είχαν με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη. Μάλιστα η φόρμα για τη δημιουργία του Μητρώου έγινε σε διαβούλευση με τον ΕΟΘΑ.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εφαρμογή του Μητρώου γιατί έτσι διασφαλίζεται η σωστή διάθεση των αναλωσίμων. Παράλληλα είναι σημαντικό και για την ασφάλεια των ασθενών που συνταγογρφούν αναλώσιμα εκτός των Μονάδων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμος.

Πως θα βοηθήσει στην αγωγή αποσιδίρωσης

Τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούν οι θαλασσαιμικοί είναι για τη θεραπεία αποσιδήρωσης σε ενέσιμη μορφή και είναι καθετήρες, πεταλούδες και σύριγγές αποσιδίρωσης καθώς και αντλίες για έγχυση φαρμάκου αποσιδήρωσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΘΑ από τους περίπου 2.500 με 3.000 θαλασσαιμικούς που υπάρχουν στη χώρας μας υπολογίζεται ότι 500 με 1000 κάνουν θεραπεία για την αποσιδίρωση μόνο με ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκων και 1.500 με 2.000 λαμβάνουν θεραπεία από το στόμα ή σε συνδυασμό με ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκων αποσιδίρωσης.

Οι ασθενείς συνήθως συνταγογραφούν τα αναλώσιμα και τη φαρμακευτική τους θεραπεία σε γιατρούς εκτός των Μονάδων. Ο λόγος, όπως εξηγεί ο κ. Δήμος, είναι ότι στις Μονάδες ένας γιατρός μπορεί να είναι υπεύθυνος για 80 με 90 ασθενείς. Πολλές φορές είναι πρακτικά αδύνατον να προλαβαίνουν να κάνουν και τη συνταγογράφηση για την αποσιδίρωση.

Έτσι με τις οδηγίες που λαμβάνουν από τον γιατρό τους στη Μονάδα συνταγογρφούν τα αναλώσιμα σε ιδιώτες οι συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παθολόγους και παιδιάτρους που όμως δεν έχουν την πλήρη εικόνα της πορείας της υγείας των ασθενών, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια στους ασθενείς για τις δοσολογίες στη θεραπεία που λαμβάνουν.

Καταγραφή στο Μητρώο

Με την καταγραφή των θαλασσαιμικών στο Μητρώο αυτό θα αλλάξει γιατί σύμφωνα με τον κ. Δήμο πλέον ο φάκελος του κάθε ασθενή που θα δημιουργηθεί στο σύστημα θα είναι ενημερωμένος για την πορεία της υγείας του. Έτσι κάθε γιατρός που μπαίνει στο σύστημα για να συνταγογραφήση θα λαμβάνει και την κατάλληλη ενημέρωση για τις δοσολογίες της θεραπείας αποσιδίρωσης.

Οι θαλασσαιμικοί που λαμβάνουν αγωγή αποσιδίρωσης μόνο από το στόμα δεν χρησιμοποιούν αναλώσιμα. Όπως τονίζει όμως ο κ. Δήμος «είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούν στο Μητρώο και αυτοί οι ασθενείς. Πρέπει να υπάρχει μια πλήρης καταγραφή όλων των θαλασσαιμικών».

Ποιοι γιατροί μπορούν να κάνουν την εγγραφή

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ την καταχώριση των ασθενών μπορούν να κάνουν οι πιστοποιημένοι στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ γιατροί αιματολόγοι, παθολόγοι ή παιδίατροι των εν λειτουργία Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας. Η εγγραφή γίνεται με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για την έκδοση γνωματεύσεων. Θα εισέρχονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ www.eopyy.gov.gr στο πεδίο «ΠΑΡΟΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ» – «ΜΗΤΡΩΟ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ». Εν συνεχεία θα ακολουθούν τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο Οργανισμός οδηγίες για την καταχώρηση των ασθενών στο μητρώο.

Όταν ένας γιατρός προσπαθήσει να δημιουργήσει νέο φάκελο ασθενή, θα ενημερώνεται από το σύστημα αν είναι ήδη καταχωρημένος η όχι.

Αναφορικά με τεχνικά προβλήματα που πιθανόν προκύψουν ο ΕΟΠΠΥ καλεί τους γιατρούς να απευθυνθούν στο eopyynet.registries@eopyy.gov.gr. Για άλλες παρατηρήσεις ή ζητήματα που αφορούν τη διοικητική διαδικασία να απευθυνθούν στο Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακών Έργων στο d8.t5@eopyy.gov.gr.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ