Έρχεται το χάπι της Pfizer για την Covid: Μειώνει 89% τον κίνδυνο θανάτου

Αποτελεσματικό σε ποσοστό 89% στην αποτροπή του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου σε αποδείχθηκε σε κλινική δοκιμή το χάπι της Pfizer για την αντιμετώπιση της Covid-19, σε ασθενείς που το έλαβαν λίγο αφότου εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Αποτελεσματικό σε ποσοστό 89% στην αποτροπή του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου σε αποδείχθηκε σε κλινική δοκιμή το χάπι της Pfizer για την αντιμετώπιση της Covid-19, σε ασθενείς που το έλαβαν λίγο αφότου εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην κλινική δοκιμή με πάνω από 1.200 ασθενείς της Covid-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εκείνοι που έλαβαν τα χάπια της Pfizer είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε νοσοκομείο σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκαν εικονικά σκευάσματα.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει τα δεδομένα της μελέτης στον FDA το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης για επείγουσα χρήση.

Ο CEO της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο CNBC, προσδιόρισε μάλιστα το χρονικό πλαίσιο κατάθεσης του αιτήματος προς τον FDA «πριν από την ημέρα των Ευχαριστιών», που φέτος ειναι στις 25 Νοεμβρίου.

Με βάση τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν το χάπι της Pfizer εμφανίζεται πιο αποτελεσματικό από το αντίστοιχο της εταιρείας Merck, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία έγκρισης από τον FDA.

Έγκριση από τον MHRA

H Merck δήλωσε χθες ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα Lagevrio για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.

Πρόκειται για το πρώτο πράσινο φως που παίρνει το molnupiravir, μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα.

Το χάπι Lagevrio (molnupiravir) αναπτύχθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Ridgeback Biotherapeutics και Merck Sharp & Dohme (MSD). Το Lagevrio παρεμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού, διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα του στον οργανισμό, μειώνοντας τη σοβαρότητα της νόσου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ