ΒασικόΈρχεται δεύτερο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για σπάνιες παθήσεις

Έρχεται δεύτερο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για σπάνιες παθήσεις

- Advertisement -

Τη λειτουργία του δεύτερου Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για κληρονομικές και σπάνιες καρδιαγγειακές παθήσεις ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης στο συνέδριο καρδιολογίας «Heart Vessels and Stroke».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τόνισε ο κ. Φωτάκης, ο αρχικός πυρήνας περιλαμβάνει την Μονάδα κληρονομικών Παθήσεων του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου, το εργαστήριο Ιατροδικαστικής του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Μυοκαρδιοπαθειών ΑΧΕΠΑ-ΕΚΕΤΑ και το Τμήμα Μυοκαρδιοπαθειών ΠAΓΝΗ-ΙΤΕ, ενώ ο στόχος είναι να διευρυνθεί το Δίκτυο σύντομα και με τη συμμετοχή και άλλων καρδιολογικών κλινικών της χώρας.

«Tα τελευταία χρόνια η Έρευνα και η Καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας μέσα από την διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου, αυτού της Οικονομίας της Γνώσης» ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζοντας ότι παρά τις συνθήκες της κρίσης, οι δαπάνες για Έρευνα και Καινοτομία ξεπέρασαν το 2017 τα 2 δισ. ευρώ ή το 1,13% του ΑΕΠ όταν το 2003 ήταν 985 εκ. ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ.

Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής, συνέχισε ο κ. Φωτάκης, κατέστη δυνατή σε τρεις κύκλους δράσης. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, Ο δεύτερος κύκλος εστιάζει στην στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων (ανάμεσά τους είναι το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ») και ο τρίτος αφορά στην ανάληψη και την οργάνωση από την Πολιτεία οριζόντιων εμβληματικών δράσεων που αναδεικνύουν την απήχηση της έρευνας στην κοινωνία με απτό τρόπο.

Πόροι για Έρευνα

Όταν κατά τα τρία τελευταία χρόνια οι πόροι για την Έρευνα έχουν υπερδιπλασιαστεί, όταν η Κοινωνία, αν και στέκεται όρθια, είναι πληγωμένη μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, υπάρχει μια σοβαρή υποχρέωση: Να δειχθεί το κοινωνικό αποτύπωμα της έρευνας» τόνισε ακόμη ο κ.Φωτάκης αναφέροντας ως «γλαφυρό παράδειγμα» των δράσεων αυτών τη δημιουργία Εθνικών Δικτύων στον Τομέα της Ιατρικής Ακριβείας.

Σημειώνεται ότι πρώτο Εθνικό Δίκτυο που ήδη λειτουργεί εστιάζεται στην Ογκολογία.

Συντονιστές του δεύτερου Δικτύου, το οποίο εστιάζει στις κληρονομικές και σπάνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, ορίστηκαν ο καθηγητής Παναγιώτης Βάρδας και Δρ. Άρης Αναστασάκης».

«Στα Δίκτυα αυτά η Πολιτεία παίζει ρόλο συντονιστή και διευκολυντή, ώστε να αξιοποιηθεί το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας στον αναδυόμενο αυτό τομέα της Ιατρικής», διευκρίνισε ο κ.Φωτάκης.

«Τα οφέλη πολλά και σημαντικά, αφού η χώρα έγκαιρα συμμετέχει στις διεθνείς εξελίξεις και γίνεται συνδιαμορφωτής και όχι απλός παρατηρητής. Ταυτόχρονα, το κόστος των Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να μειωθεί μέσα από τις δυνατότητες εξατομικευμένης θεραπείας και με απώτερο στόχο την προσβασιμότητα από το Δημόσιο σύστημα υγείας» κατέληξε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ