Επιτροπή Βιοηθικής – Πόρισμα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και προνόμια

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου η γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη δημόσια συζήτηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και των διευκολύνσεων για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου η γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη δημόσια συζήτηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και των διευκολύνσεων για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρουν πηγές, πρόκειται για μια τεκμηριωμένη εισήγηση νομικά και βιοηθικά και θα αποτελέσει την βάση της περαιτέρω συζήτησης. Όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης η γνωμοδότηση της Επιτροπής θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν η κυβέρνηση πάρει τις τελικές αποφάσεις. Την ευθύνη για την επαφή με τα μέλη της Επιτροπής είχε αναλάβει ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και με δεδομένη την παρουσία του πρωθυπουργού σήμερα στα Ιωάννινα, θα είναι αυτός που θα παραλάβει την έκθεση.

Τόσο η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών όσο και η παραχώρηση προνομίων είναι μια σύνθετη απόφαση και για συνταγματικούς λόγους, όσον αφορά τους περιορισμούς που τίθενται. Παρά το ακανθώδες των ζητημάτων η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο στον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού της χώρας και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Το άνοιγμα της συζήτησης όμως είναι πιθανόν να αφορά και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ, ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί ώστε να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν σχολικές μονάδες. Πάντως, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, δεν τίθεται θέμα απολύσεων, αλλά, όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι θα μετακινούνται σε θέσεις που δεν θα είναι σε επαφή με το κοινό.

Ανοίγει ο δρόμος για τα προνόμια στους εμβολιασμένους

Εκτός από την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η Επιτροπή Βιοηθικής έχει μελετήσει και θα εισηγηθεί και για τα προνόμια που μπορούν να απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι πολίτες. Αυτά αφορούν την παρουσία τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς την χρήση μάσκας, την συμμετοχή σε πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα και την εστίαση. Παρά το γεγονός ότι, αρμόδιες πηγές, δεν απέκλειαν την έναρξη αυτών των διευκολύνσεων και εντός του καλοκαιριού, σημείωναν ότι λόγω της συζήτησης που θα γίνει και των σύνθετων παραμέτρων ο πιθανότερος χρόνος έναρξης είναι το φθινόπωρο, όταν και οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Βιοηθικής δεν εμφανίζεται αντίθετη στο να υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κρίσιμες υποδομές όπως τα νοσοκομεία, ωστόσο θα πρέπει να εξαντλείται κάθε δυνατότητα από την πλευρά της πολιτείας για τον οικειοθελή εμβολιασμό των πολιτών. Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει και ως προς την ύπαρξη διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους.

Αμέσως μετά το τέλος της διαβούλευσης επί των προτάσεων η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει, πιθανόν εντός του καλοκαιριού, για την εφαρμογή των τελικών αποφάσεων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ