Επιθεωρητές σε φαρμακείο – Εντόπισαν ψευδή δήλωση 2.198 rapid test

Οι επιθεωρητές έλεγξαν ειδικά για τον κορωνοϊό SARS CoV-2/COVID-19, με έμφαση τη νομιμότητα της διενέργειας των rapid test και την καταχώριση των αποτελεσμάτων τους στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19. Διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις καθώς δεν αποδείχτηκε η προμήθεια των 2.198 καταχωρίσεων που εμφάνιζε το φαρμακείο.

Οι επιθεωρητές έλεγξαν ειδικά για τον κορωνοϊό SARS CoV-2/COVID-19, με έμφαση τη νομιμότητα της διενέργειας των rapid test και την καταχώριση των αποτελεσμάτων τους στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κλιμάκιο Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ διενήργησαν, κατόπιν καταγγελίας, έλεγχο σε φαρμακείο.

Οι επιθεωρητές έλεγξαν ειδικά για τον κορωνοϊό SARS CoV-2/COVID-19, με έμφαση τη νομιμότητα της διενέργειας των rapid test και την καταχώριση των αποτελεσμάτων τους στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19. Διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις καθώς δεν αποδείχτηκε η προμήθεια των 2.198 καταχωρίσεων που εμφάνιζε το φαρμακείο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αρχής Διαφάνειας:

«Δεδομένου ότι για τον αριθμό των καταχωρίσεων rapid test στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, η επιχείρηση οφείλει να αποδεικνύει προμήθεια ανάλογου αριθμού ιατροτεχνολογικών προϊόντων διενέργειας rapid test, το κλιμάκιο ελέγχου προέβη στις ακόλουθες ελεγκτικές ενέργειες:

Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος στο φαρμακείο, επισκοπήθηκε η διενέργεια rapid test, καταγράφηκε η φυσική αποθήκη για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα rapid test, και παραλήφθηκαν για το ελεγχόμενο διάστημα τα φορολογικά παραστατικά προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων rapid test και τα δελτία ημερήσιας κίνησης Ζ της φορολογικής ταμειακής μηχανής (Φ.Τ.Μ.). Επιπλέον συντάχθηκε έκθεση εξέτασης-κατάθεσης του υπεύθυνου φαρμακοποιού

Από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), παρελήφθησαν, καταστάσεις με τις καταχωρίσεις των αποτελεσμάτων των rapid test στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, που έγιναν από το φαρμακείο, για το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα

Παρελήφθησαν από τις προμηθεύτριες εταιρείες δεδομένα φορολογικών παραστατικών σχετικά με την διακίνηση από αυτές των rapid test αντιγόνου COVID-19, προς το συγκεκριμένο φαρμακείο, προκειμένου να γίνει διασταύρωση στοιχείων.

Διαπιστώσεις κατά τον έλεγχο:

Από το σύνολο των καταχωρίσεων rapid test του φαρμακείου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, κατά το ελεγχόμενο διάστημα, προέκυψαν δύο χιλιάδες εκατόν ενενήντα οκτώ (2.198) καταχωρίσεις, για τις οποίες δεν αποδείχτηκε η προμήθεια του αντίστοιχου αριθμού rapid test.

Ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου, προκειμένου να δικαιολογήσει τον μεγαλύτερο αριθμό καταχωρισθέντων rapid test, προσκόμισε εκ των υστέρων τιμολόγιο αγοράς rapid test με εμπορική ονομασία, η οποία δεν εμφανίζεται στο σύνολο των αγορών της φερόμενης ως προμηθεύτριας εταιρείας για την επίμαχη περίοδο. Προκύπτει δε και σχετική αλλοίωση συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων.

Η Έκθεση Ελέγχου διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτήν, καθώς και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) για έλεγχο φορολογικών παραβάσεων».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ