Επίταξη από εβδομάδα εαν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί

Την επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εάν έως τότε δεν καλυφθούν οι ανάγκες, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Την επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εάν έως τότε δεν καλυφθούν οι ανάγκες, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ενίσχυση του Συστήματος Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, και στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής είπε ότι υπάρχουν στη διάθεση του ΕΣΥ 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη απ’ τον ιδιωτικό τομέα και 206 κλίνες στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη κι άλλες 150 στη Λάρισα για λοιπά περιστατικά.

Και για την Αττική, ο κ. Οικονόμου είπε, «στη διάθεση του ΕΣΥ βρίσκονται ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα αν παραστεί ανάγκη».

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά στην διαχείριση της πανδημίας, αποκλείοντας εκ νέου την πιθανότητα επιβολής lockdown, καθώς επίσης περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους.

Έκανε λόγο για επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εννέα στους δέκα ασθενείς στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιπλέον απαγορεύσεων σε ανεμβολίαστους για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, είπε ότι «εστιάζουμε στο πλαίσιο που έχουμε», κάνοντας λόγο για στόχευση στην επέκταση των εμβολιασμών και στους εκτεταμένους ελέγχους.

Πλεύρης: Επίταξη από την επόμενη εβδομάδα αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση», είπε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Πανελλήνιους Ιατρικούς Συλλόγους (ΠΙΣ), ο κ. Πλεύρης έδωσε διευκρινίσεις «κατά της παραπληροφόρησης», όπως είπε.

Όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα.

«Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί. Πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

«Σημαντικό στην Ελλάδα να παράγουμε φάρμακα υψηλής τεχνολογίας»

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κατάφερε να στηρίξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και μεγάλα νοσοκομεία στη Γαλλία και τη Γερμανία γιατί είχαν απουσία πρώτων υλών επειδή είχαν μεταφέρει τα δικά τους εργοστάσια στην Ασία, είπε ο υπουργός Υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ