Επιστράτευση γιατρών: Έτοιμα τα φύλλα πορείας – Απόλυτο αδιέξοδο

Ξεκλειδώνει σήμερα, Δευτέρα, η επιστράτευση γιατρών, ύστερα και από τη χαμηλή ανταπόκριση συμμετοχής για την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς μετά την πρόσκληση του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση των νοσοκομείων στη μάχη κατά της πανδημίας, ανταποκρίθηκαν μόλις 61 γιατροί.

Ξεκλειδώνει σήμερα, Δευτέρα, η επιστράτευση γιατρών, ύστερα και από τη χαμηλή ανταπόκριση συμμετοχής για την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς μετά την πρόσκληση του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση των νοσοκομείων στη μάχη κατά της πανδημίας, ανταποκρίθηκαν μόλις 61 γιατροί

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά τις άκαρπες συναντήσεις, το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει πλέον ότι η επιστράτευση γιατρών για συνδρομή του ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι δεδομένη.

Μέχρι στιγμής, μόλις 61 ιδιώτες γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) έχουν ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο του υπουργείο Υγείας, που ούτως ή άλλως έχει λήξει από την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, οι συνομιλίες που είχε ο Βασίλης Κικίλιας το Σάββατο με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, όσο και αυτές που είχαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ τους κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Μετά τη συνάντηση, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξαπέλυσε πυρά προς τον υπουργό Υγείας ζητώντας άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επιστράτευσης, όμως, φαίνεται πως διχάζει τους γιατρούς, καθώς ο ΙΣΑ κράτησε αποστάσεις σε σχέση με τον ΠΙΣ.

Κάλεσμα για 200 γιατρούς

Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας έχει απευθύνει κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς – 200 γενικούς γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους- να συνδράμουν το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης εάν δεν ανταποκριθούν. Η πρόταση της Πολιτείας προς τους ιδιώτες γιατρούς, μεταξύ άλλων, προβλέπει μισθό 2.000 ευρώ και αμειβόμενες εφημερίες 1.000 ευρώ το μήνα.

Έτοιμα τα φύλλα πορείας

Η Δευτέρα 22 Μαρτίου φαίνεται να είναι μια καθοριστική μέρα. Δεν αποκλείεται σήμερα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιστράτευση γιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ετοιμάζονται τα φύλλα πορείας για την «επιστράτευση» των γιατρών. Σ’ αυτά θα αναγράφεται σε ποιο νοσοκομείο οφείλει να παρουσιαστεί ο γιατρός και μέχρι ποια ημερομηνία.

Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι. Να έχουν καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, στις 10π.μ., με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εξαδάκτυλος: Περιμένουμε πλέον το χαρτί

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Open ΤV, ξεκαθάρισε ότι οι «γιατροί περιμένουν πλέον το χαρτί».

Ωστόσο, απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει στο αν θα υπάρξουν περισσότερες εθελοντικές δηλώσεις για ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

«Υπάρχουν δυσκολίες να βρεθούν οι 200 άνθρωποι που ζητά ο υπουργός», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας ότι ο ΠΙΣ είχε ζητήσει να λυθούν τα προβλήματα αυτά από παλιότερα. Επισήμανε ακόμη ότι έπρεπε να είχε γίνει προετοιμασία από νωρίτερα και ότι ο ΠΙΣ είχε ενημέρωση για την επιστράτευση μόλις από την Τετάρτη.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι έχουν γίνει λάθος κινήσεις, όπως η απειλή του χαρτιού της επιστράτευσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η προσφορά συναδέλφων από άλλες ειδικότητες μετά από κατάλληλη εκπαίδευση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ