Δημόσια ΥγείαΕπικράτηση της Όμικρον - Αδυναμίες στα δεδομένα της μελέτης Τσιόδρα

Επικράτηση της Όμικρον – Αδυναμίες στα δεδομένα της μελέτης Τσιόδρα

- Advertisement -

«Έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται» όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σχετικά με την έκθεση των Τσιόδρα – Λύτρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα από πλευράς της η Βάνα Παπαευαγγέλου πως «Η πιθανή επικράτηση της Όμικρον, μας καλεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επισκέψεις μας μέσα στις γιορτές», στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

«Έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται» όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σχετικά με την έκθεση των Τσιόδρα - Λύτρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα από πλευράς της η Βάνα Παπαευαγγέλου πως «Η πιθανή επικράτηση της Όμικρον, μας καλεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επισκέψεις μας μέσα στις γιορτές», στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα έχουμε μια μικρή κάμψη στα κρούσματα και θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερη εικόνα ο αυξημένος αριθμός εμβολιασμών.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου PCR, που έχει γίνει εντός των τελευταίων 48 ωρών, για όσους επισκέπτες από το εξωτερικό φτάνουν στη χώρα από την ερχόμενη Κυριακή.

Παπαυεαγγέλου: Κώδωνας κινδύνου για κάποιες περιοχές

Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων κατά 14% αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές της Λακωνίας, του Λασιθίου και της Λευκάδας, όπου -όπως είπε- παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο αριθμός αυτό είναι 43.000.

Όπως είπε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 43 – 45 ετών και υπάρχει φόβος για αυξημένο αριθμό νοσηλείων.

Στα θετικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας είναι και ο αριθμός νέων εισαγωγών και νέων διασωληνώσεων, ο οποίος παρουσίασε μείωση ενώ μειώθηκε και ο αριθμός θετικότητας στο 1,48.

«Είναι σαφές ότι η Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει πολύ σύντομα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως ήδη προκαλει πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Όμικρον «επαναμολύνει άτομα που ήδη νόσησαν, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσήσουμε, ακόμη και αν έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις».

«Οι συνεχείς μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του ιού, ωστόσο φαίνεται πως η τρίτη δόση, καθώς και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολίου προστατεύουν. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν για ηπιότερη νόσηση, πρέπει να περιμένουμε», κατέληξε.

Μαγιορκίνης: Κάμψη στην επιδημία στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Παρατηρούμε κάμψη στην επιδημία στην Ευρώπη, από τις 47 χώρες, οι 14 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Στην Ελλάδα, εντός της τελευταίας εβδομάδας, είδαμε σταθεροποίηση στους θανάτους. Υπάρχουν τάσεις αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ. Υποχώρησαν κατά 16% οι ασθενείς Covid στα νοσοκομεία. Για την Όμικρον, τα στοιχεία δείχνουν πως έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Στη Νότια Αφρική, οι θάνατοι λόγω Όμικρον είναι βραδύτερη από άλλα στελέχη, όμως δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε. Η έλευση τους στελέχους θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων και μετά θα σταθεροποιηθεί, ανάλογα με τον εμβολιασμό. Η δυναμική στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό στους άνω των 60 και η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση».

Έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα…

Ερωτηθείσα για την έκθεση Τσίοδρα – Λύτρα, η κ. Γκάγκα επεσήμανε πως κάθε εβδομάδα γίνεται σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει όλα τα δεδομένα. «Δεν θέλω κάνω σχόλιο για ένα άρθρο που έχει κάποιες αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται. Πάντως, τα διορθωτικά μέτρα που κάνουμε είναι συνεχή. Μέσος χρόνος αναμονής είναι μία ημέρα. Είναι πολύ λίγα νοσοκομεία που υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

«Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής».

Χάρτες ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» όλη η Ελλάδα

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, αποτυπώνεται και στον νεότερο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, ολόκληρη η χώρα εμφανίζεται με «βαθύ κόκκινο», όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ε.Ε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ