Δημόσια ΥγείαΕΟΦ: Τι πρέπει να ξέρετε για την ουσία TPO στα καλλυντικά

ΕΟΦ: Τι πρέπει να ξέρετε για την ουσία TPO στα καλλυντικά

- Advertisement -

Οριστικό τέλος στη χρήση της ουσίας TPO (trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide) στα καλλυντικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει ο Κανονισμός 2025/877 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εκδόθηκε στις 12 Μαΐου 2025. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε διευκρινίσεις για το νέο καθεστώς, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2025.

Οριστικό τέλος στη χρήση της ουσίας TPO (trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide) στα καλλυντικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει ο Κανονισμός 2025/877 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εκδόθηκε στις 12 Μαΐου 2025.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η TPO, ταξινομείται ως ουσία καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος και τοξική για την αναπαραγωγή (ΚΜΤ) κατηγορίας 1Β. Για τον λόγο αυτό, θα διαγραφεί από το Παράρτημα III του Κανονισμού 1223/2009 για τα καλλυντικά και θα ενταχθεί στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών (Παράρτημα II).

Με βάση τη νέα ρύθμιση:

Από 1 Σεπτεμβρίου 2025 απαγορεύεται πλήρως η διάθεση και διαθεσιμότητα καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν TPO. Αυτό σημαίνει ότι προϊόντα με TPO δεν θα μπορούν να πωλούνται, να προσφέρονται δωρεάν ή να χρησιμοποιούνται εντός της ΕΕ.
Η απαγόρευση ισχύει για όλους τους φορείς της αγοράς, από τις εταιρείες παραγωγής μέχρι τα καταστήματα λιανικής.

Οδηγός ερωτήσεων-απαντήσεων

Ο ΕΟΦ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την έκδοση του Κανονισμού, έλαβε δεκάδες ερωτήματα από κράτη-μέλη, ενώσεις του κλάδου και επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό δημοσίευσε έναν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις (Q&A), στον οποίο δίνονται αναλυτικές διευκρινίσεις για την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στα αγγλικά, ενώ ο ΕΟΦ τον επισυνάπτει και παράλληλα παραθέτει μεταφρασμένο στα ελληνικά τον Κανονισμό 2025/877.

Νέο πλαίσιο για την ασφάλεια των καλλυντικών

Η απαγόρευση της TPO αποτελεί ακόμη ένα βήμα της ΕΕ για την ενίσχυση της ασφάλειας των καταναλωτών στον τομέα των καλλυντικών. Ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη-μέλη, θα εφαρμόσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο, ώστε κανένα προϊόν που περιέχει την επικίνδυνη ουσία να μην κυκλοφορεί στην αγορά μετά την καταληκτική ημερομηνία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

ΕΟΦ: Ποια γνωστά συμπληρώματα διατροφής ανακαλούνται

ΕΟΦ: Η λίστα φαρμάκων περιορισμένης διαθεσιμότητας

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ