ΕΟΔΥ – Κορωνοϊός: Tι δείχνει το ιικό φορτίο για την Θεσσαλονίκη

Παρά την αύξηση του ιικού φορτίου κορωνοϊού των λυμάτων που είχε καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο, με τις υψηλές τιμές να διατηρούνται το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου…

Παρά την αύξηση του ιικού φορτίου κορωνοϊού των λυμάτων που είχε καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο, με τις υψηλές τιμές να διατηρούνται το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου…

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, το ιικό φορτίο κορωνοϊού στην συμπρωτεύουσα είχε αυξηθεί κατά 9% το επταήμερο που έληξε στις 10 Ιανουαρίου.

Παρόλα αυτά οι ενδείξεις την τελευταίας εβδομάδας δείχνουν την μέση τιμή σταθερή μέχρι τη Δευτέρα με οριακή αύξηση 1%, αναφέρει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, η οποία συνεργάζεται με την ΕΥΑΘ και διαβιβάζει τα δεδομένα στον ΕΟΔΥ.

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι οι 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη μπορούν δυνητικά να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα.

Μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases παρουσιάζει μια συστηματική ανασκόπηση του επιπέδου ανοσίας που προέρχεται από τη μόλυνση από Covid-19 και από ένα μείγμα μόλυνσης και εμβολιασμού που είναι γνωστό ως “υβριδική ανοσία”.

Η ανάλυση δείχνει ότι η υβριδική ανοσία παρέχει υψηλότερη προστασία, καταδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού ακόμη και μετά από τη μόλυνση με κορωνοϊό.

Προστασία από σοβαρή νόσηση

Με βάση δεδομένα από 26 μελέτες, η ανάλυση δείχνει ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία παραμένει υψηλή 12 μήνες μετά την ανάπτυξη υβριδικής ανοσίας ή τη μόλυνση, σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα και μη μολυσμένα άτομα. Ένα χρόνο μετά την ανάπτυξη της υβριδικής ανοσίας, ένα άτομο είχε τουλάχιστον 95% χαμηλότερες πιθανότητες να νοσήσει σοβαρά με Covid-19 ή να χρειαστεί νοσηλεία, ενώ εκείνοι που είχαν μολυνθεί πριν από ένα χρόνο αλλά δεν εμβολιάστηκαν είχαν 75% χαμηλότερες πιθανότητες να το κάνουν.

Η προστασία έναντι της επαναμόλυνσης ήταν χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη έναντι σοβαρής ασθένειας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντική. Όσοι είχαν υβριδική ανοσία είχαν 42% χαμηλότερες πιθανότητες να μολυνθούν εκ νέου ένα χρόνο αργότερα. Όσοι είχαν μολυνθεί στο παρελθόν, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες για το ίδιο.

Όλες οι εκτιμήσεις για την προστασία μειώθηκαν μέσα σε μήνες από την επαναμόλυνση, αλλά παρέμειναν υψηλές και διατηρήθηκαν για εισαγωγή στο νοσοκομείο ή σοβαρή ασθένεια. Τα άτομα με υβριδική ανοσία είχαν το υψηλότερο μέγεθος και ανθεκτικότητα προστασίας, και ως εκ τούτου μπορεί να είναι σε θέση να παρατείνει την περίοδο πριν απαιτηθούν αναμνηστικοί εμβολιασμοί σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν ποτέ μολυνθεί.

Αναμνηστική δόση

Στη χώρα μας είναι διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια που περιλαμβάνουν και την παραλλαγή Ομικρον και ήδη εδώ και μήνες η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προχωρήσει σε σύσταση χορήγησης αναμνηστικής δόσης για άτομα άνω των 60 ετών και ομάδες του πληθυσμού που είναι ευπαθείς. Ο αναμνηστικός εμβολιασμός προβλέπεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση με κορωνοϊό.

Οι μολύνσεις του κορωνοϊού συνεχίζονται, αν και η ταυτόχρονη κυκλοφορία της γρίπης καθώς και άλλων ιώσεων έχουν μειώσει ελαφρώς την επίδραση του πανδημικού ιού. Παρόλα αυτά, δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, οι επόμενοι δύο μήνες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς οι μολύνσεις θα αυξηθούν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ