ΕΟΔΥ: 10.000 παιδιά με κορωνοϊό – Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά

Αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, εμφανίζεται ο αριθμός των των παιδιών που διαγνώσθηκαν με κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ για την διασπορά του ιου στη χώρα.

Αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, εμφανίζεται ο αριθμός των των παιδιών που διαγνώσθηκαν με κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ για την διασπορά του ιου στη χώρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μείωση αυτή αντικατοπρίζεται και στην διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία, καθώς μόλις τρία τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς, 11 – 17 Απριλίου το σύνολο των ασθενών με κορωνοϊό ηλικίας 4-18 ετών είναι 12.794, αποτελώντας το 20% (0% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα 4 – 10 Απριλίου 2022 το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 20.380. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΕΟΔΥ αποτελούσε το 20% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Η διακύμανση των κρουσμάτων σε παιδιά τον Μάρτιο

Την εβδομάδα 28 Μαρτίου 2022 – 03 Απριλίου 2022, τα κρούσματα κορωνοϊού στις ηλικίες 4-18 ετών ήταν 31.300, αποτελώντας το 21% (-9% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την εβδομάδα από 21 έως 27 Μαρτίου είχαν εντοπιστεί 32.772 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών που διαγνώσθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αποτελούσε το 23% (-8% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Να σημειωθεί ότι την εβδομάδα από 14 Μαρτίου έως 20 Μαρτίου είχαν εντοπιστεί 37.692 παιδιά θετικά στον κορωνοϊό, με τον αριθμό αυτό να αποτελεί το 25% (-7% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 11).

Την προηγούμενη εβδομάδα 07 – 13 Μαρτίου 2022 όπως είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 35.275. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο αριθμός αυτός αποτελούσε το 27% (-10% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Στις 2 Μαρτίου, εμφανιζόταν μια οριακή μείωση στα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιάκαι συγκεριμένα, τότε το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 32.571. Ο αριθμός αυτός αποτελούσε το 31% (-3% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Τα στοιχεία Φεβρουαρίου για τα κρούσματα στα παιδιά

Αντίστοιχα για τον Φεβρουάριο, την εβδομάδα αναφοράς από 14 – 20 Φεβρουαρίου 2022, είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 40.000 κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά.

Ειδικότερα την συγκεκριμένη εβδομάδα το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 40.163, αποτελώντας το 32% των κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, από την οποία παρατηρείται μια μείωση της τάξης 3%.

Μια εβδομάδα νωρίτερα και συγκεκριμένα την εβδομάδα αναφοράς 7 Φεβρουαρίου – 13 Φεβρουαρίου 2022 ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει πως το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 41.489, αποτελώντας το 33% στο σύνολο των κρουσμάτων, σημειώνοντας αύξηση 3% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.63% σε σύνολο 2.217.623 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 2.09% σε σύνολο 2.041.810 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.96%.

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα αναφοράς, 31 Ιανουαρίου – 6 Φεβρουαρίου 2022, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 39.227, αποτελώντας το 32% στο σύνολο των κρουσμάτων

Κλειστά σχολεία λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

H διασπορά της Covid-19 σε παιδιά «αντανακλά» και στον αριθμό των σχολικών τμημάτων που κλείνουν λόγω του πρωτοκόλλου 50%+1 κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα ενότερα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για την Τετάρτη 20 Απριλίου 3 σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές λόγω της διασποράς στην μαθητική κοινότητα.

Συνοπτικό οδηγό για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ), παραθέτοντας αναλυτικά το υγειονομικό πλαίσιο και τις απαιτούμενες διαδικασίες σε περίπτωση θετικού self test εμβολιασμένων και μη μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και τι προβλέπεται σχετικά με την αντιμετώπιση στενών επαφών κρούσματος Covid.

Επισημαίνεται ότι για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης, ενώ για τους μαθητές αρκεί το rapid test

Προσέλευση στο σχολείο

Μετά τις ανακοινώσεις την Τετάρτη 20 Απριλίου, και όπως επεσήμανε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μετά το Πάσχα δεν θα υπάρχει πια έλεγχος με self test, στα σχολεία παρά μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η ιχνηλάτηση στα σχολεία θα συνεχίσει να ισχύει. Όταν υπάρχει ένα παιδί έχει κορωνοϊό θα υπάρχει έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές κατά την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από την διάγνωση των κρουσμάτων.

Βάσει της απόφασης του υπουργείου Υγείας την Τετάρτη 23 Μαρτίου, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί -πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει εντός τριμήνου- πρέπει να πραγματοποιούν ένα self test την εβδομάδα.

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.

Aνεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, από 17 Ιανουαρίου πρέπει να κάνουν δύο rapid test ή PCR 48ωρου. Εάν το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσματα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Εάν το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.

Αντιμετώπιση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματoς

Εφόσον μαθητής ή εκπαιδευτικός βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό σε εργαστηριακό έλεγχο, τίθεται σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες ανεξαρτήτως ιστορικού νόσου ή εμβολιασμού.

Προϋποθέσεις επιστροφής στο σχολείο

Όσοι έχουν εμφανίσει συμπτώματα επιστρέφουν στο σχολικό περιβάλλον μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών εφόσον πληρούνται τα εξής κλινικά και διαγνωστικά κριτήρια:

Άτομα με συμπτώματα
  • Δεν εμφανίζουν πυρετό για πάνω από 24 ώρες και έχουν βελτίωση των συμπτωμάτων
  • Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα
  • Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό πρέπει να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα
  • Ασυμπτωματικά άτομα
  • Όσοι δεν διαγνωστεί θετικοί χωρίς να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα επιστρέφουν στο σχολικό περιβάλλον μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών εφόσον πληρούνται τα εξής διαγνωστικά κριτήρια:
  • Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό επιστρέφουν με αρνητικό self test την έκτη ημέρα.
  • Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα.

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι για την την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον δέκα ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.

Αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος

Α. Σχολικές επαφές

1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες

2. Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ

Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου τριμήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

Παρέχεται ένα self test, επιπλέον των υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test. Συνολικά διενεργούνται 3 self test σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

Παρέχονται 2 rapid test και 1 self test , επιπλέον των υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test των μαθητών και rapid test των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού. Συνολικά διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής: o Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: rapid test και τις ημέρες 2,3 και 4: self test. Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: rapid test και την ημέρα 3: self test.

Β. Ενδοοικογενειακές επαφές

Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες

2. Υποβάλλονται σε τεστ

Μαθητές/τριες: Παρέχεται 1 self test , επιπλέον των υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test. Συνολικά διενεργούνται 3 self test σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: Υποβάλλονται σε rapid test ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου τριμήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των έξι μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των 2 μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

Καραντίνα για 5 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα

Επιστροφή στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα σε self test οι μαθητές/τριες και rapid test ή PCR οι εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέρα από την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.

O ΕΟΔΥ σημειώνει ότι για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας, έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ