Ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων μέσω ΕΣΠΑ – 260 εκατ. το κόστος

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Λόγο για σημαντική αναβάθμιση 68 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μέσω ΕΣΠΑ και κόστος 260 εκατ. ευρώ, έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα.

Λόγο για σημαντική αναβάθμιση 68 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μέσω ΕΣΠΑ και κόστος 260 εκατ. ευρώ, έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την ενεργειακή αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της Ελλάδας ανακοίνωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Θανος Πλεύρης μαζί με την αναπληρωτρια υπουργό, Μίνα Γκαγκα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη.

Όπως ανακοίνωσαν, θα αναβαθμιστούν  ενεργειακά συνολικά 68 δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Στο πρόγραμμα θα υπαχθούν τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ στόχος είναι η σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση, την ώρα που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Ενδεικτικά, όπως ανέφεραν, μεγάλο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδας είχε συνολικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 500.000 ευρώ τον Ιανουάριο, από 200.000 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ολοκλήρωση προγράμματος ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023, ενώ, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης «τα 260 εκατ. ευρώ του προγράμματος μαζί με τα 317 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για το ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αθροίζουν σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χορηγηθούν αποκλειστικά για τη βελτίωση των υποδομών των δημόσιων νοσοκομείων». Ο ίδιος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προέλθει η χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στην Ψυχική Υγεία, τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως η αύξηση των λογαριασμών στη ΔΕΗ γίνονται αισθητές και στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ πρόσθεσε πως το έργο καθυστέρησε γιατί δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία από το υπουργείο υγείας λόγω και της πανδημίας.

«Στο έργο σύμπραξης των δυο υπουργείων θα δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και ειδικά στους θαλάμους Επειγόντων Περιστατικών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα.

Όπως εξήγησε η κ. Μίνα Γκάγκα, η ενεργειακή αναβάθμιση θα αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών. Δηλαδή από την αλλαγή κουφωμάτων και τις μονώσεις ταρατσών μέχρι τις αναβαθμίσεις στους λέβητες και την εγκατάσταση πάνελ σε ορισμένα νοσοκομεία.

«Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε νοσοκομεία με πολύ καλύτερες συνθήκες και κάθε Έλληνας ασθενής θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται», υπογράμμισε η κ. Γκάγκα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΡΓΩΝ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ