Εμβόλιο: Τι ισχύει με την ακύρωση ραντεβού -Τα «πέναλτι» στην αλλαγή

Αρκετοί πολίτες, το τελευταίο διάστημα, επιλέγουν να αλλάξουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό μετά την επίσημη εξαγγελία ότι στο άμεσο διάστημα συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου.

Αρκετοί πολίτες, το τελευταίο διάστημα, επιλέγουν να αλλάξουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό μετά την επίσημη εξαγγελία ότι στο άμεσο διάστημα συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ηδη, χθες, στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι «φορτώνονται» στο σύστημα οι ΑΜΚΑ των πολιτών ηλικίας 40 έως 44 ετών, καθώς από την Παρασκευή θα ανοίξει -γι’ αυτές τις ηλικίες- η διαδικασία για όλα τα εμβόλια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η «σκυτάλη» στη συνέχεια θα περάσει στους πολίτες ηλικίας 35-39 ετών και στους 30 έως 34 ετών. Εντός Ιουνίου σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τα ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 20 έως 29.

Εμβόλιο: Τι ισχύει για την αλλαγή και την ακύρωση ραντεβού

Για όσους σχεδιάζουν να αλλάξουν ή να ακυρώσουν το ραντεβού τους υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να προβούν σε αλλαγή ή ακύρωση είναι τα εξής:

Επιτρέπονται δύο αλλαγές στο ραντεβού

Η αλλαγή ραντεβού μπορεί να γίνει 5 μέρες (120 ώρες) πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού. Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να κάνει αλλαγή λ.χ. δύο ημέρες πριν το ραντεβού, η πλατφόρμα δεν θα επιτρέψει την ενέργεια (*στον οδηγό του emvolio.gov.gr αναγράφεται ότι είναι «3 ημέρες», όμως η οδηγία έχει αλλάξει και εντός των ημερών θα «ανέβει» ο νέος οδηγός)

Σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι πολίτες, αναγκαστικά, επιλέγουν την ακύρωση ραντεβού. Γι’ αυτή την ενέργεια, όπως και στην περίπτωση της μη προσέλευσης, υπάρχει «πέναλτι». Μέχρι πρόσφατα ίσχυε ότι με την ακύρωση/μη προσέλευση οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού για 30 ημέρες. Πλέον, σύμφωνα με πηγή του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το «πέναλτι» είναι 16 ημερών.

Παράδειγμα: Aν κάποιος είχε προγραμματισμένο ραντεβού και προβεί σε ακύρωση την προσεχή Δευτέρα 24 Μαΐου, θα μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού στις 9 Ιουνίου.

Οι οδηγίες για την ημέρα του εμβολιασμού

Την ημέρα της προγραμματισμένης συνάντησης, ο πολίτης πρέπει να μεριμνήσει για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο, τουλάχιστον 15’ πριν από την ώρα του ραντεβού, με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι, την ημέρα επίσκεψης στο κέντρο για το εμβόλιο, ο πολίτης οφείλει:
  • Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
  • Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
  • Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ