Εμβολιασμός και χρήση μάσκας: Θα πρέπει να τη φοράμε και στο μέλλον;

Ανεβάζει ταχύτητες ο εμβολιασμός στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς και φυσιολογικό είναι όλο και περισσότεροι να αναρωτιούνται για τη νέα κανονικότητα -όπως και τη χρήση μάσκας- που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο κοντινό μέλλον, μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19.

Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς και φυσιολογικό είναι όλο και περισσότεροι να αναρωτιούνται για τη νέα κανονικότητα -όπως και τη χρήση μάσκας- που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο κοντινό μέλλον, μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Βασική έγνοια των περισσότερων πολιτών αποτελεί η χρήση της μάσκας, η οποία έχει «εγκατασταθεί» στη ζωή μας τον τελευταίο χρόνο, αφού είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκαν χθες οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης) οι οποίοι απάντησαν στις συνηθέστερες ερωτήσεις που έχουν προκύψει στις ΗΠΑ, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι στις μάσκες και ειδικότερα στο πότε θα μπορέσουμε να τις βγάλουμε από τις ζωές μας είχαν αναφερθεί πρόσφατα και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας, μιλώντας σε ημερίδα του ΕΚΠΑ.

Πρέπει να φοράω μάσκα στους εξωτερικούς χώρους;

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι καθηγητές ιατροί του ΕΚΠΑ οι οποίοι μελέτησαν τα δεδομένα στις ΗΠΑ «όταν κάποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, τότε από τους ειδικούς θεωρείται ασφαλές να περπατάει ή να αθλείται σε εξωτερικό χώρο, να βρίσκεται σε μικρές μαζώξεις με εμβολιασμένα ή μη άτομα και να γευματίσει σε εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να συνεχίσει να φοράει μάσκα, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, σε εκδηλώσεις με πολύ συγχρωτισμό, όπως οι συναυλίες».

Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους;

«Σε εσωτερικούς χώρους δυνητικά θα μπορούσε να παραλειφθεί η χρήση της μάσκας σε συναθροίσεις με πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ή αν οι μη εμβολιασμένοι είναι από μία μόνον οικογένεια σε ομάδες λίγων ατόμων. Άτομα με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με λοίμωξη COVID-19 λόγω μεγάλης ηλικίας ή σοβαρών συνοσηροτήτων, καλό θα ήταν να φοράνε μάσκα πάντα, όταν συναναστρέφονται άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Επίσης, η χρήση της μάσκας συνίσταται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εσωτερικοί δημόσιοι χώροι, όπως αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ
  • Συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα άτομα από διαφορετικές οικογένειες
  • Μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία, τρένα, και αεροπλάνα.

Όπως προαναφέρθηκε η χρήση μάσκας στη χώρα μας μέχρι σήμερα παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ