Εμβόλια: Γιατί ο οργανισμός ανταποκρίνεται καλύτερα με… ύπνο

Μολονότι τα οφέλη του καλού βραδινού ύπνου είναι πολλά και γνωστά, σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού στα εμβόλια.

Μολονότι τα οφέλη του καλού βραδινού ύπνου είναι πολλά και γνωστά, σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού στα εμβόλια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας Current Biology, διαπιστώνει ότι ο καλός βραδινός ύπνος βοηθά ακόμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ανταποκριθεί στον εμβολιασμό.

Μέσα από τη μετα-ανάλυση δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα, παρήγαγαν σημαντικά λιγότερα αντισώματα από τα άτομα που ο ύπνος τους ήταν 7 ώρες ή περισσότερο. Το έλλειμμα αυτό ισοδυναμούσε με δύο μήνες μείωσης των αντισωμάτων.

Ο καλός ύπνος μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας του εμβολίου
«Ο καλός ύπνος όχι μόνο ενισχύει, αλλά μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας του εμβολίου», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, Εβ Βαν Κάουτερ.

Πανδημία…

Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και ο μαζικός εμβολιασμός έγινε διεθνής προτεραιότητα, η Εβ Βαν Κάουτερ μαζί με την έτερη επικεφαλής συγγραφέα, Καρίν Σπίγκελ, από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής, μελέτησαν τη βιβλιογραφία και ανέλυσαν εκ νέου τα αποτελέσματα επτά μελετών σχετικών με τα εμβόλια για ιογενείς λοιμώξεις (γρίπη και ηπατίτιδα Α και Β).

Γιατί η ανταπόκριση του ανδρικού οργανισμού είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον γυναικείο
Το εύρημα, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι αφορά στους άνδρες, καθώς η επίδραση της διάρκειας του ύπνου στην παραγωγή αντισωμάτων ήταν πολύ πιο μεταβλητή στις γυναίκες. Αυτή η διαφορά πιθανότητα οφείλεται στα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών του φύλου στις γυναίκες, λένε οι συγγραφείς.

«Γνωρίζουμε από ανοσολογικές μελέτες ότι οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις γυναίκες, η ανοσία επηρεάζεται από την κατάσταση του εμμηνορροϊκού κύκλου, τη χρήση αντισυλληπτικών, την εμμηνόπαυση και τη μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, αλλά δυστυχώς καμία από τις μελέτες που συνοψίσαμε δεν είχε δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα ορμονών του φύλου», λέει η Καρίν Σπίγκελ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, η αρνητική επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στα επίπεδα αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη για τα άτομα ηλικίας 18-60 ετών σε σχέση με τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Αυτό δεν ήταν περίεργο, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή οι ηλικιωμένοι τείνουν να κοιμούνται λιγότερο. Η μετάβαση από επτά ώρες ύπνου τη νύχτα σε λιγότερο από έξι δεν είναι τόσο μεγάλη αλλαγή όσο η μετάβαση από οκτώ ώρες σε λιγότερο από έξι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ