Ελλείψεις φαρμάκων: Ρίξετε τον πυρετό με εναλλακτικούς τρόπους

Οδηγίες προς τους γονείς για την αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά που προκαλούν οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δίνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, με αφορμή της σοβαρές ελλείψεις παιδιατρικών σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων.

Οδηγίες προς τους γονείς για την αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά που προκαλούν οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δίνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, με αφορμή της σοβαρές ελλείψεις παιδιατρικών σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο πλαίσιο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη φαρμάκων, μεταξύ των οποίων τα σημαντικά για την αντιμετώπιση του πυρετού των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά παυσίπονα-αντιπυρετικά, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας δίνει πρακτικές συμβουλές στους γονείς.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40 βαθμοί Κελσίου) το μόνο που προκαλεί είναι ότι το παιδί έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφύξεις και δεν νοιώθει καλά, αναφέρουν οι παιδίατροι.

«Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχος μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Φυσικά μέτρα και αντιπυρετικά φάρμακα

Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε σε πρώτη φάση απλά φυσικά μέτρα.

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.

Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.

Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε.

Το ντους δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό.

Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40 C ελαττώνεται κατά 1-2 C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.

Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν:
  • σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες
  • τα παράγωγα της ιβουπροφαινης.
  • Υποκατάστατο για το σιρόπι παρακεταμόλης, τα αναβράζοντα δισκία

«Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία», αναφέρουν οι παιδίατροι.

Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες.

Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο.

Για παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε μισό δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

«Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει», καταλήγει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ