Εφιάλτης στα νοσοκομεία της Γερμανίας με τις 40.000 κλίνες ΜΕΘ

Δραματική είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Γερμανία με τις ΜΕΘ να γεμίζουν επικίνδυνα -στη συντριπτική τους πλειονότητα από ανεμβολίαστους- ενώ ορισμένα νοσοκομεία στέλνουν εκτός συνόρων ασθενείς.

Δραματική είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Γερμανία με τις ΜΕΘ να γεμίζουν επικίνδυνα -στη συντριπτική τους πλειονότητα από ανεμβολίαστους- ενώ ορισμένα νοσοκομεία στέλνουν εκτός συνόρων ασθενείς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κρατιδίου της Βαυαρίας, το οποίο ξεκίνησε να στέλνει ασθενείς σε άλλες χώρες (Ιταλία) για να αντέξει στην πίεση, ενώ μάλιστα στην αρχή της επιδημίας συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο: πολλοί Ιταλοί ασθενείς μεταφέρθηκαν και θεραπεύθηκαν σε γερμανικά νοσοκομεία.

Η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι δραματική και θα προχωρήσει σε νέα μέτρα, οι Γερμανοί αναισθησιολόγοι έχουν δηλώσει ότι «το γερμανικό υγειονομικό σύστημα οδεύει προς την καταστροφή», για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», κ. Λόταρ Βίλερ, περιέγραψε «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορωνοϊού».

Συμπιέζεται επικίνδυνα το σύστημα υγείας

Η Γερμανία διαθέτει 40.000 κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο και εκεί το σύστημα υγείας συμπιέζεται επικίνδυνα. Περισσότεροι από 1.700 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε κρεβάτια εντατικής και τα νοσοκομεία έχουν φτάσει ένα βήμα πριν κάνουν διαλογή ασθενών.

Ελληνες γιατροί που εργάζονται στη Γερμανία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιγράφουν την κατάσταση ως εφιαλτική.

«Αρχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά και περισσότερο στη Νότια Γερμανία, μεταφέρονται ασθενείς σε Αυστρία, Ιταλία, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν καθόλου κρεβάτια. Υπάρχουν μερικά, αλλά σχεδόν έχει βγει κατάσταση συναγερμού ότι μπορεί να γεμίσουν τελείως» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η πνευμονολόγος στο Μόναχο, Μυρσίνη Καματερού-Μούνκερ.

«Εχουμε φτάσει στο σημείο, για παράδειγμα, εμείς ως νευρολόγοι εντατικολόγοι, που χρειάζεται να περιθάλπουμε εγκεφαλικά επεισόδια, να έχουμε πρόβλημα να τα περιθάλψουμε και να σκεφτόμαστε αν θα αφήσουμε ασθενείς που έρχονται από πιο μακριά, από μικρά νοσοκομεία, να έρθουν ή όχι», δηλώνει ο νευροεντατικολόγος στο Μόναχο, Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

«Πάνω από 90% είναι οι ανεμβολίαστοι στις εντατικές. Tους ανεμβολίαστους θα τους αποκλείσουν από πάρα πολλές δυνατότητες, συζητείται πολύ αυτό, ακόμα και στα τραμ και τα λεωφορεία», επισημαίνει η κ. Μυρσίνη Καματερού-Μούνκερ.

«Συζητείται λόκνταουν για τους ανεμβολίαστους, όπως έγινε στην Αυστρία, συζητείται υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε επαγγελματικές ομάδες. Ό,τι μέτρα και να λάβουν τώρα, θα δούμε τα αποτελέσματά τους σε 3-4 εβδομάδες. Κατόπιν τούτου, εμείς της εντατικής έχουμε μεγάλο άγχος για το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες και όλο βλέπουμε την πίεση να αυξάνει και να αυξάνει», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

Τι συνέβη όμως και η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ στην Ευρώπη έφτασε σε τέτοιο σημείο;

«Αφέθηκαν όλα πολύ χαλαρά, καταργήθηκαν όλα τα μέτρα αυστηρότητας, η μάσκα στους δρόμους», επισημαίνει η κ. Μυρσίνη Καματερού-Μούνκερ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης προσθέτει: «Νομίζω ότι συνέβη το ίδιο που συνέβη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το 4ο κύμα υποτιμήθηκε και ο κόσμος, ο οποίος δεν κατάφερε να πειστεί να εμβολιαστεί, είναι το βασικό πρόβλημα».

Με αυτή την κατάσταση η Γερμανία αναβάλλει τη μία μετά την άλλη τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα, πριν να είναι πολύ αργά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ