Δερμιτζάκης: Εκπληξη εάν δεν φτάσουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Θα είναι έκπληξη εάν δεν φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων όπως επεσήμανε ο Mανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, κάνοντας λόγο για ορατό ενδεχόμενο να υπάρξουν μέχρι και 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα.

Θα είναι έκπληξη εάν δεν φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων όπως επεσήμανε ο Mανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, κάνοντας λόγο για ορατό ενδεχόμενο να υπάρξουν μέχρι και 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εάν έχουμε διπλασιασμό κάθε πέντε-έξι ημέρες, σε περίπου μία εβδομάδα από τώρα δεν θα έχουμε πετύχει αναστροφή της πορείας του ιού. Επομένως θα οδεύουμε για τέτοιους αριθμούς. Μάλιστα, ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι θα είναι έκπληξη αν δεν φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε θλιβερό ρεκόρ 882 κρουσμάτων στη χώρα.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι περίεργο», επισήμανε ο καθηγητής Γενετικής, κ. Δερμιτζάκης προσθέτοντας πως εάν δούμε τις καμπύλες στις άλλες χώρες είναι πολύ απότομες, στην ουσία σχεδόν κάθετες, μέσα σε πολύ λίγες μέρες έχουμε διπλασιασμούς.

«Απλώς, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό και πώς θα το αναστρέψουμε», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καθηγητής Γενετικής υποστήριξε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όπως σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης ίσως θα έπρεπε να είχαν ληφθεί και πιο νωρίς για καλύτερο πλαίσιο  πρόληψης και για να εμποδίσουμε την αύξηση.

«Ίσως έπρεπε να τα πάρουμε πριν “χτυπήσει το καμπανάκι”», δήλωσε.

Τα μέτρα θα αποδώσουν σε 15 ημέρες

«Βλέπαμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι το να κυνηγάμε τον ιό δεν οδηγεί πουθενά, γιατί αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μεταδόσεων που έγιναν πριν από 15 ημέρες. Επομένως, τα μέτρα που παίρνουμε τώρα θα αποδώσουν σε 10-15 ημέρες. Θα υπάρξει ένα κενό περίπου ενός μηνός που θα βλέπουμε αυξήσεις που δεν θα είναι ελεγχόμενες», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης, συμπληρώνοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε αίσθηση πως η κατάσταση σταθεροποιείται και εν συνεχεία σημειώθηκε απότομη αύξηση.

«Στην Ελλάδα είχαμε μια υπόνοια ότι θα συμβεί και, δυστυχώς, έγινε», επισήμανε.

Όπως εξήγησε, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις, καθώς τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν άμεσα την πορεία του ιού και δεν φτάνουν. Υποστήριξε, δε, πως αυτά τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να είναι και πανελλαδικά, καθώς το γεγονός πως οι περιοχές δεν είναι μεγάλες έχει ως συνέπεια και από περιοχή σε περιοχή να γίνεται πολύ εύκολα μετάδοση και να αλλάζουν χρώματα πολύ εύκολα.

Καταλήγοντας, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως με τα νέα μέτρα γίνεται μια κάλυψη που αφορά το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας. «Επομένως, θεωρώ πως θα μπορούσαν να είναι στο 100%, ώστε να έχουμε μια πλήρη κάλυψη», τόνισε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ