Συναγερμός σήμανε στο 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών, όπου εντοπίστηκε κρούσμα μηνιγγίτιδας. Με νεότερη ενημέρωση έχουμε λήξη συναγερμού στα σχολεία των Αμπελοκήπων καθώς πρόκειται για μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό αφορούσε μια 18χρονη μαθήτρια, η οποία νοσηλεύεται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Αλεξάνδρα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της οποίας έδειξαν ότι, ευτυχώς, δεν πρόκειται για μηνιγγιτίδα, αλλά για μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, η οποία δεν εμπνέει ανησυχία, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται προληπτικά μέτρα για τους υπόλοιπους μαθητές.
Πηγές του ΕΟΔΥ, αναφέρουν πως κανείς από τον Δήμο Αθηναίων δεν ήρθε σε επαφή με τον οργανισμό, διαψεύδοντας το συγκεκριμένο σημείο της ανακοίνωσης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διερευνηθούν οι ευθύνες για το κλείσιμο των σχολείων.
Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ
O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσοκομείο της Αττικής για περιστατικό εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας σε μαθητή ΕΠΑΛ της Αττικής. Η κατάσταση του παιδιού κρίνεται σοβαρή και νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Η αιτιολογία της νόσου πιθανολογείται ιογενής αλλά προς το παρόν παραμένει άγνωστη και το περιστατικό διερευνάται. Έχουν δοθεί οδηγίες προκειμένου να σταλούν δείγματα στο Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας του ΕΟΔΥ.
Επισημαίνεται ότι δεν έχει δοθεί από τον ΕΟΔΥ καμία οδηγία για κλείσιμο σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ. Μέχρι την ύπαρξη σαφούς διάγνωσης του περιστατικού, δεν συνιστάται η λήψη κανενός άλλου ειδικού μέτρου (πχ χορήγηση χημειοπροφύλαξης) πέραν των γενικών μέτρων για ενίσχυση της ατομικής υγιεινής και το πλύσιμο των χεριών.
Διευκρινίζεται ότι το κρούσμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας που παρατηρήθηκαν στην Πάτρα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τι είναι Ιογενής και τι βακτηριακή (μικροβιακή) μηνιγγίτιδα
Η φλεγμονή που προκαλεί μηνιγγίτιδα είναι κανονικά ένα άμεσο αποτέλεσμα είτε μιας βακτηριακής λοίμωξης ή μιας ιικής μόλυνσης.
Βακτηριακή μηνιγγίτιδα
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων. Ορισμένες ηλικιακές ομάδες ανθρώπων έχουν προδιάθεση στις λοιμώξεις συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων.
Αμέσως μετά την γέννηση, τα βακτήρια που της ομάδας Β-Streptococcus, Escherichia coli, και Listeria είναι τα πιο κοινά.
Στα βρέφη έως 1 μηνός, τα βακτήρια που ονομάζονται Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae τύπου Β (Hib) και Neisseria meningitidis είναι πιο συχνά. Η ευρεία χρήση του εμβολίου Hib που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια έχει μειώσει δραματικά τη συχνότητα της μηνιγγίτιδας που προκαλείται από Hib.
Ιογενής (ιική) μηνιγγίτιδα
Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από τη βακτηριακή και συχνά παραμένει αδιάγνωστη, επειδή τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής γρίπης. Η συχνότητα της ιογενούς μηνιγγίτιδας αυξάνεται ελαφρώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης σε πιο κοινούς ιογενείς παράγοντες, που ονομάζονται εντεροϊοί.
Άλλες πιο σπάνιες αιτίες της μηνιγγίτιδας, που είναι μη λοιμώδεις, είναι καρκίνοι, τραύμα στο κεφάλι, χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, λύκος και ορισμένα φάρμακα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μετάδοσης από άτομο σε άτομο από αυτές τις σχετικά σπάνιες αιτίες.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας και μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας;
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο με διάφορους τρόπους:
Μηνιγγίτιδα προκαλείται όταν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγούνται στις μήνιγγες όπου και πολλαπλασιάζονται προκαλώντας φλεγμονή.
Σηψαιμία προκαλείται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και απελευθερώνουν τοξίνες.
Συνήθως τα βακτήρια εισέρχονται τόσο στην κυκλοφορία του αίματος όσο και στις μήνιγγες προκαλώντας σηψαιμία και μηνιγγίτιδα αντίστοιχα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Στο νοσοκομείο βρέφος 2 μηνών – Νέο κρούσμα
Δεκαπέντε τα κρούσματα από την αρχή του έτους