Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη και επανεμφάνιση επιδημικού κύματος

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους
Μαρία Θεοδωρίδου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου στις δηλώσεις της ανέφερε ότι επικρατεί αισιοδοξία μετά την χαλάρωση των μέτρων.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωσης. «Η σκέψη των ανεμβολιαστων ότι το πρόβλημα βαίνει στο τέλος του είναι εσφαλμένη. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ακόμα ότι το εμβόλιο Novavax προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό όπως και αυτά της Sanofi και της Glaxo.

Επανέλαβε επίσης ότι η επιτροπή έχει προτείνει 4η δόση του εμβολίου σε ενηλικες ανοσοκατεσταλμένους σε άτομα δηλαδή υψηλού κινδύνου. Ο σχετικός πίνακας είναι ανηρτημένος στο embolio.gov.gr.

«Στόχος του ΠΟΥ είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τέλος καλοκαιριού, διαφορετικά θα υπάρχει μια συνεχόμενη απειλή. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί σε ένα πνεύμα διεθνούς συνεργασίας», επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου.

H κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία η οποία έδειξε μείωση και των εμβολιασμών ρουτίνας. «Τέσσερις στους δέκα γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρο νόσημα» πρόσθεσε.

Δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το Novavax

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι δεν έχουμε ακόμα ημέρα παράδοσης του εμβολίου της Novavax και γι΄αυτό το λόγο δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Μικρότερος από 1000 ο ημερήσιος αριθμός των ραντεβού από ανεμβολίαστους. Σε περίπου 300.000 άτομα θα επιβληθεί το πρόστιμο.

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως ξεπεράσαμε σήμερα τους 20.000.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 74,9% (γενικός πληθυσμός) και 85,4% (ενήλικος).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 7.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου. Τα αντίστοιχα ποσοστά (μέσος όρος) στην ΕΕ είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ