Χάθηκαν 37 εκατομμύρια εμβολιασμοί «ρουτίνας» εν μέσω πανδημίας

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Έφηβοι ηλικίας 7 έως 18 ετών «έχασαν» περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2021, ενώ οι ενήλικες εκτιμάται ότι δεν έκαναν 27 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με μελέτη της GlaxoSmithKline (GSK).

Έφηβοι ηλικίας 7 έως 18 ετών «έχασαν» περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2021, ενώ οι ενήλικες εκτιμάται ότι δεν έκαναν 27 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με μελέτη της GlaxoSmithKline (GSK).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την έκθεση, μολονότι πολλοί Αμερικανοί εμβολιάζονται και εμβολίαζουν τα παιδιά τους για τον COVID-19, υστερούν στα εμβόλια ρουτίνας για άλλες ασθένειες όπως είναι η γρίπη, η πνευμονιοκοκκική πνευμονία και ο HPV.

Από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας, που διενήργησε η Avalere Health για λογαριασμό της GSK, διαπίστωσε ότι ενήλικες και έφηβοι παρέλειψαν περισσότερες από 37 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2021.

Σε σύγκριση με το 2019, οι μηνιαίοι εμβολιασμοί εξακολουθούν να είναι μειωμένοι κατά μέσο όρο 32% για τους ενήλικες και κατά 36% για τους εφήβους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Τα στοιχεία προκύπτουν από τις «αξιώσεις» αποζημιώσεων από ασφαλιστικές εταιρείες στο Medicare και Medicaid.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας

Η νέα έκθεση αποτελεί συνέχεια δύο προηγούμενων μελετών της Avalere που καταγράφουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στους συνήθεις εμβολιασμούς. Ταυτόχρονα, η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελλείματα στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για «καθυστερήσεις» στις κλασσικές μορφές υγειονομικής περίθαλψης, όπως ο προληπτικός έλεγχος καρκίνου, που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό», όπως δήλωσε ο κ. Leonard Friedland, MD, αντιπρόεδρος, διευθυντής επιστημονικών υποθέσεων και δημόσιας υγείας για το τμήμα εμβολίων της GSK.

Παρόλο που τα ποσοστά εμβολιασμών αυξήθηκαν το φθινόπωρο του 2020 χάρη στην αύξηση των εμβολιασμών κατά της γρίπης, όπως και τον Μάρτιο του 2021, όταν πολλά σχολεία άρχισαν να ανοίγουν ξανά, παρέμειναν αρκετά κάτω από τα επίπεδα προ της πανδημίας, στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Κατανεμημένα ανά ηλικιακή ομάδα, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι έφηβοι ηλικίας 7 έως 18 ετών «έχασαν» περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2021, ενώ οι ενήλικες έχασαν περίπου 27 εκατομμύρια.

Χαρτοφυλάκιο GSK

Το χαρτοφυλάκιο εμβολίων της GSK περιλαμβάνει και τα 12 εμβόλια που εξετάστηκαν στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων αυτού της γρίπης, της ηπατίτιδας Α και Β, του HPV, του μηνιγγιτιδοκοκκικού, του πνευμονιόκοκκου, της ανεμοβλογιάς, του έρπητα ζωστήρα και των συνδυαστικών εμβόλων για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά (MMR), τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτης (Tdap).

Όπως τόνισε ο κ. Friedland η GSK μοιράζεται τα δεδομένα με γιατρούς, ιατρικούς συλλόγους και οργανισμούς δημόσιας υγείας, όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Υπουργείο Υγείας, με την ελπίδα ότι περισσότερη ευαισθητοποίηση θα καλύψει αυτό το χάσμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ