Χαρδαλιάς: Η εξειδίκευση των μέτρων lockdown στην Αττική – Τι ισχύει

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τα ακριβή μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Πέμπτη 11/2 με το lockdown στην Αττική εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως “στόχος είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν τον κορωνοϊό, γι’ αυτό προχωράμε τώρα στη λήψη περιοριστικών μέτρων”.

Τα ακριβή μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Πέμπτη 11/2 με το lockdown στην Αττική εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως "στόχος είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν τον κορωνοϊό, γι' αυτό προχωράμε τώρα στη λήψη περιοριστικών μέτρων".

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων:

-Η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

-Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας

-Μετακινήσεις μόνο με sms για τους 6 γνωστούς λόγους

-Διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό 6 για λόγους άσκησης δεν απαγορεύονται, παρότι αξιολογήθηκε ως μέτρο. Και θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί αλλά θα ήταν κι ένα ταξικό μέτρο σε βάρος των πολιτών που ζουν σε περιοχές χωρίς πολύ πράσινο, όπως εξήγησε.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε τα δύο δεδομένα που οδήγησαν στις αποφάσεις για νέα μέτρα, αναφέροντας την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. «Στόχος να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό» επανέλαβε.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι η απόφαση για lockdown στην Αττική ελήφθη εξαιτίας δύο δεδομένων: της αύξησης των νοσηλειών και των μεταλλάξεων του ιού.

«Η βεντάλια των περιορισμών ανοίγει και κλείνει ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

– Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή

– Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων

– Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% – Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Τι ισχύει για τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, προβλέπεται τηλεκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για Γυμνάσια και Λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό λοκντάουν του Νοεμβρίου. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 πμ ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Στη ενημέρωση από την Πολιτική προστασία συμμετείχαν ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Άγγελος Μπίνης.

καρτα2

καρτα3

καρτα4

καρτα5

καρτα6

καρτα7

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ