Χαρδαλιάς: Ανοίγουν από Δευτέρα γυμναστήρια και υπαίθρια γήπεδα

Ανοίγουν από Δευτέρα γυμναστήρια και υπαίθρια γήπεδα όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ανοίγουν από Δευτέρα γυμναστήρια και υπαίθρια γήπεδα όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από 31/05 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο στην διαχείριση της πανδημίας. Πρόκειται για το covid19.gov.gr στο οποίο θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

  • Τον δείκτη θετικότητας
  • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000
  • Την πορεία των κρουσμάτων
  • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι» και έπειτα ανακοίνωσε:

  • Χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από τη Δευτέρα 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο με σελφ τεστ και τα καθιερωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα
  • Αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις
  • Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες
  • Εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Τέλος, ολοκληρώνοντας ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε κάποιες περιοχές που προκαλούν ανησυχία. «Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.

Η εικόνα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί 170 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα. Όπως είπε, πέφτει ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων, με 500.000 περίπου την ημέρα. Υποχωρεί επίσης ο ρυθμός θανάτων με λιγότερους από 13.000 ανά ημέρα.

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε την πτώση κατά 20% στις διαγνώσεις και στους θανάτους την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, την τελευταία εβδομάδα, οι 38 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά. Έτσι, παρατηρείται 13% μείωση στους διασωληνωμένους, αλλά και περισσότερα εξιτήρια σε σχέση με τις εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία.

Και στην Ελλάδα τα νέα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού παρουσίασαν μείωση κατά 16% την περασμένη εβδομάδα. Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, παρατήρησε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ο καθηγητής τόνισε πως έχουν διανεμηθεί 18 εκατ self test σε περίπου 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτά, το σύνολο των θετικών τεστ, μετά και την εξέταση με μοριακό τεστ ήταν 25.179. «Το 50% όλων των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας το Μάιο αφορούσαν σε επιβεβαιωτικό έλεγχο self test» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να επιστρέψουμε πλήρως σε κανονικούς ρυθμούς

«Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα είμαστε σίγουροι για την επάνοδο στην κανονικότητα» είπε ο καθηγητής, για δύο πράγματα είμαστε βέβαιοι. «Δεν είμαστε ακόμη σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε» τόνισε και συμπλήρωσε. Ο καιρός βοηθάει και μειώνει κατά 20% την διάδοση του ιού. Δεν είναι όμως αρκετός και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι, είπε.

«Αν δεν επιτύχουμε επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε για κανένα λόγο τον εμβολιασμό. Να εμβολιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα» πρόσθεσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ