ΧΑΠ: 1 στους 3 δεν κατανοεί πλήρως την κατάσταση της υγείας του

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Χαμηλή φαίνεται πως είναι η «ικανοποίηση» των ασθενών όσον αφορά τη θεραπεία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ενώ δεν κατανοούν πραγματικά τη σοβαρότητα της νόσου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που διενήργησε η εταιρεία συμβούλων Phreesia Life Sciences.

Χαμηλή φαίνεται πως είναι η «ικανοποίηση» των ασθενών όσον αφορά τη θεραπεία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ενώ δεν κατανοούν πραγματικά τη σοβαρότητα της νόσου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που διενήργησε η εταιρεία συμβούλων Phreesia Life Sciences.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ασθενείς διστάζουν να συζητήσουν τα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) με τον γιατρό τους, όπως προκύπτει από την έρευνα της Phreesia, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1.000 ασθενείς.

Στην πραγματικότητα, μόνο 4 στους 10 ασθενείς συζητούν λεπτομερώς με τον γιατρό τους σχετικά με τα συμπτώματα της ΧΑΠ, ενώ ένας στους τρεις (το 34%) αισθάνεται ότι δεν κατανοεί πλήρως την κατάσταση της υγείας του.

Στόχος της έρευνας ήταν να συλλέξει πληροφορίες για την καθημερινή εμπειρία ασθενών που ζουν με ΧΑΠ και να ενισχύσει την Phreesia με δεδομένα για το πώς οι άνθρωποι διαχειρίζονται την πάθηση στο σύνολο τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η ερευνητική ομάδα «εξεπλάγη» από το πόσο υποφέρουν οι ασθενείς σε καθημερινή βάση, αλλά και τη σπανιότητα επικοινωνίας με τον γιατρό τους, όπως τονίζει ο Jai Seth, ανώτερος διευθυντής έρευνας της Phreesia.

«Εκατομμύρια Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με ΧΑΠ και με τη συμβολή της έρευνας της Phreesia, έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε σημαντικές γνώσεις ως προς τη διαχείριση της πάθησης», σημειώνει ο Seth στο Fierce Pharma Marketing.

Έλλειψη επικοινωνίας

Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ ασθενούς και γιατρού φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, η οποία διαπιστώνει ότι το 84% των ασθενών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την ΧΑΠ, το κάνουν μόνο λόγω σύστασης του γιατρού τους.

Νεότερα δεδομένα της έρευνας αναδεικνύουν την ανάγκη για καλύτερο έλεγχο της νόσου, καθώς τα δύο τρίτα των ασθενών ανέφεραν ότι η ΧΑΠ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και σχεδόν οι μισοί (47%) δήλωσαν ότι η πάθηση έχει μέτρια έως μεγάλη επίπτωση στην ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, το 31% αυτών των ασθενών χρειάστηκε να λάβουν άδεια από την εργασία τους ή να κάνουν συχνά διαλείμματα λόγω της πάθησης.

Όπως τονίζει ο Jai Seth, η έρευνα οδήγησε σε δύο μεγάλες ανακαλύψεις: Πρώτον, οι ασθενείς δεν κατανοούν πραγματικά την ΧΑΠ και δεύτερον, οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι σχετικά με το τι επιτυγχάνει η φαρμακευτική αγωγή, ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες αλλά και ποιες είναι οι λοιπές θεραπευτικές επιλογές τους.

«Από την έρευνα διαπιστώσαμε ότι η ικανοποίηση των ασθενών σε όλους τους τομείς είναι χαμηλή και μόλις το 25% των ασθενών είναι ικανοποιημένοι», όπως τονίζει ο Jai Seth.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ