Candida Auris: 4 θάνατοι στην Πάτρα από τον ενδονοσοκομειακό μύκητα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς ο πολυανθεκτικός μύκητας Candida Auris, ο οποίος εντοπίζεται στα νοσοκομεία, προκαλώντας λοιμώξεις, με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου να επισημαίνει πως στην πόλη έχουν καταγραφεί τρεις έως τέσσερις θάνατοι από την εν λόγω ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς ο πολυανθεκτικός μύκητας Candida Auris, ο οποίος εντοπίζεται στα νοσοκομεία, προκαλώντας λοιμώξεις, με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου να επισημαίνει πως στην πόλη έχουν καταγραφεί τρεις έως τέσσερις θάνατοι από την εν λόγω ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως δήλωσε στον Max Fm, ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Σύμφωνα με την κυρία Μαστοράκου ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής. Όσον αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις.

Η ίδια συνέστησε στους πολίτες «να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν, καθώς πρόκειται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος».

Από την πλευρά της η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μιλώντας στο Star εξήγησε ότι ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

«Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύψας: Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο

Για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τα ανθεκτικά αυτά μικρόβια προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο των λοιμωξιολόγων, ο Νίκος Σύψας λέγοντας: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε.

Οι εστίες στις οποίες ευδοκιμεί το συγκεκριμένο μικρόβιο είναι κυρίως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία. Μάλιστα, δείγματα από πατώματα νοσοκομείου, έπιπλα από αίθουσες κλινικών, ακόμη και υπολογιστές βρέθηκαν θετικά στον Candida auris.

Σε κάθε περίπτωση, η μικροβιακή αντοχή καθίσταται, εν γένει, ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο.

CDC: Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC), ο Candida Auris είναι ένας αναδυόμενος μύκητας που αποτελεί σοβαρή παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Το CDC εκφράζει συγκεκριμένα μια σειρά από βασικούς λόγους για τους οποίους η εξάπλωση του Candida Auris προξενεί ανησυχία:

  • Είναι ανθεκτικός σε πολλαπλά αντιμυκητιασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων από Candida Auris. Ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά και στις τρεις διαθέσιμες κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων.
  • Είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους και μπορεί να ταυτοποιηθεί εσφαλμένα σε εργαστήρια χωρίς ειδική τεχνολογία. Η λανθασμένη ταυτοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διαχείριση.
  • Έχει προκαλέσει επιδημίες σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ταυτοποιείται γρήγορα σε νοσηλευόμενο ασθενή, ώστε οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να λάβουν ειδικές προφυλάξεις για να σταματήσουν την εξάπλωσή του.
  • Η μη έγκυρη ταυτοποίησή του μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς οδηγεί ακόμη και σε σηψαιμία σε όσους προσβάλλονται απ’ αυτόν.
  • Η πανδημία Covid-19 αφαίρεσε πόρους από την καταπολέμηση και τον εντοπισμό του μύκητα, γεγονός που οδήγησε σε επιδημίες.

Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας ανάγκασαν το ιατρικό προσωπικό να επαναχρησιμοποιεί τις ρόμπες και τις μάσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που συνέβαλε στην εξάπλωση του μύκητα.

Το 2021, το CDC εντόπισε στελέχη του Candida Auris που είχαν ανοσία σε όλα τα υπάρχοντα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ