Δημόσια ΥγείαBurnout: Η πανδημία εξουθένωσε το 63% των γιατρών -Νέα έρευνα

Burnout: Η πανδημία εξουθένωσε το 63% των γιατρών -Νέα έρευνα

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τρεις στους πέντε γιατρούς (το 63%) ανέφεραν τουλάχιστον ένα περιστατικό επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Omicron που έπληξε τις ΗΠΑ στη διάρκεια της πανδημίας, τον χειμώνα 2021–2022.

Τρεις στους πέντε γιατρούς (το 63%) ανέφεραν τουλάχιστον ένα περιστατικό επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Omicron που έπληξε τις ΗΠΑ στη διάρκεια της πανδημίας, τον χειμώνα 2021–2022

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το ποσοστό εξουθένωσης των γιατρών βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό και καταδεικνύει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για μια εθνική δέσμευση ως προς την ενίσχυση των γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας που έχουν εργαστεί ακατάπαυστα προκειμένου να σώσουν αμέτρητες ζωές λόγω της πανδημίας COVID-19.

Στο διάστημα μεταξύ 9 Δεκεμβρίου 2021 και 24 Ιανουαρίου 2022, σχεδόν 2.500 γιατροί στις ΗΠΑ απάντησαν σε σχετική έρευνα που διεξήγαγε το American Medical Association (AMA), στην κλινική Mayo, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολοράντο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συνολικά, το 62,8% των γιατρών είχε τουλάχιστον μία εκδήλωση επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) το 2021, σε σύγκριση με 38,2% το 2020, 43,9% το 2017, 54,4% το 2014 και 45,5% το 2011. Αυτές οι τάσεις ήταν σχεδόν παρόμοιες σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings, υπό τον τίτλο «Changes in Burnout and Satisfaction With Work-Life Integration in Physicians Over the First 2 Years of the COVID-19 Pandemic», διαπιστώθηκε ότι η ικανοποίηση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μειώθηκε από 46,1% το 2020 στο 30,2% το 2021. Εν τω μεταξύ, οι μέσες βαθμολογίες εμφάνισης κατάθλιψης αυξήθηκαν από 49,5% το 2020, σε 52,5% το 2021.

Νέες προκλήσεις

Παρόλο που μια σειρά από καίρια ζητήματα, όπως ο ανεπαρκής ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, ο αυξημένος φόρτος εργασίας, ο υψηλός κίνδυνος μόλυνσης και οι έλλειψης εμβολιασμών και θεραπειών για τον COVID-19 έχουν βελτιωθεί σημαντικά, οι γιατροί εξακολουθούν να «παλεύουν» με μια σειρά από νέες προκλήσεις.

Μεταξύ άλλων, αυτά είναι τα πολλαπλά κύματα των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, ο αυξημένος φόρτος εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η «κακομεταχείριση» των επαγγελματιών υγείας, οι ελλείψεις προσωπικού, η πολιτικοποίηση του εμβολιασμού και οι αντιεπιστημονικές συμπεριφορές. Όλα αυτά συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση του συνολικού ποσοστού επαγγελματικής εξουθένωσης των γιατρών σε σύγκριση με προηγούμενες τριετείς έρευνες, όπως επισημαίνει η μελέτη.

Οι βαθμολογίες όσον αφορά την επαγγελματική ικανοποίηση μειώθηκαν από 40% το 2020 σε 22,4% πέρυσι. Σύμφωνα με αυτές τις τάσεις, το 57,5% των γιατρών δήλωσαν ότι θα επέλεγαν να γίνουν ξανά γιατροί, σημειώνοντας ωστόσο πτώση από το ποσοστό του 72,2% που καταγράφονταν το 2020.

Απαιτείται σχέδιο δράσης

«Παρόλο που οι χειρότερες μέρες της πανδημίας COVID-19 ελπίζουμε να αποτελούν πλέον παρελθόν, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προσέξουμε τους γιατρούς που μάχονται κατά της COVID-19, πολύ συχνά σε βάρος της δικής τους ευημερίας» όπως σημειώνει είπε ο Πρόεδρος του AMA Jack Resneck Jr., MD.

«Τα ευρήματα της νέας έρευνας καταδεικνύουν την ανάγκη επείγουσας δράσης, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης του AMA για τους Ιατρούς, το οποίο επικεντρώνεται στην υποστήριξη τους, την άρση εμποδίων και βαρών που παρεμβαίνουν στη φροντίδα των ασθενών και δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην ευημερία τους για την επίτευξη εθνικών στόχους υγείας».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ