Αύξηση κρουσμάτων- 41% πάνω το ιικό φορτίο -Ποιους χτυπά η Όμικρον 2

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού με βάση τα στοιχεία από τα λύματα αναφέρθηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού με βάση τα στοιχεία από τα λύματα αναφέρθηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κατά 41% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια επιπλέον αύξηση 10%.

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι το ιικό φορτίο θα συνεχίσει να είναι υψηλό το επόμενο διάστημα, αναμένεται κορύφωση αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια μια αργή αποκλιμάκωση.

Θωμαΐδης για κορωνοϊό: Έχει επικρατήσει κατά 77% η Όμικρον 2

Ο καθηγητής ανέφερε ότι πλέον έχει επικρατήσει κατά 77% το στέλεχος Όμικρον 2, το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό αλλά προκαλεί ήπια συμπτώματα ακόμα και σε εμβολιασμένους. Για το επικίνδυνο στέλεχος Δέλτα τόνισε ότι -ευτυχώς- έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Εξήγησε ότι δεν μπορεί πια κανείς να υπολογίσει τα πραγματικά κρούσματα στα οποία αντιστοιχεί το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Τζανάκης: Έχουμε περιδίνηση της Όμικρον 2

Για την πορεία του κορωνοϊού τοποθετήθηκε σήμερα και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο MEGA.

«Έχουμε περιδίνηση της Όμικρον 2 και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση, για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%. Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια, ή απο προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες. Επιπλέον, προσβάλλει σε ποσοστό πάνω από το 15% τους άνω των 65 ετών.

Κορωνοϊός: 49 θάνατοι, 28.933 νέα κρούσματα, 351 διασωληνωμένοι

»Υπάρχει υπόνοια για επιδείνωση των σκληρών δεικτών τις επόμενες μέρες, ωστόσο σταθεροποιείται ο δείκτης των θανάτων. Για χθες είδαμε μία αύξηση των διασωληνωμένων, περίπου 11 διασωληνωμένους επιπλέον, μετά από μία βδομάδα επιπέδωσης των διασωληνωμένων, ενώ είμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης», ανέφερε αρχικά.

Τζανάκης για Πάσχα

«Για το Πάσχα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει, δεν ξέρουμε σε τι κρούσματα και θανάτους θα μεταφραστεί. Ελπίζω η επιβάρυνση να είναι διαχειρίσιμη από το ΕΣΥ. Έχουν βρεθεί δύο άτομα που είχαν νοσήσει με Όμικρον και σε μικρό χρονικό διάστημα νόσησαν με Όμικρον 2. Όσοι έχουν προσβληθεί από τη Δέλτα ή άλλα παλαιότερα στελέχη δεν προστατεύονται από την Όμικρον 2», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε όσους πρέπει να κάνουν την 4η δόση, να προστατεύσουμε τις δομές που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες να εισδύσει ο ιός, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά φάρμακα», πρόσθεσε. «Η ατομική ευθύνη είναι κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να το έχουν υπ’ όψιν τους οι πολίτες. Η μάσκα είναι το απόλυτο όπλο για να προστατευτούμε, αλλά και οι αποστάσεις», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ