Αύριο οι ανακοινώσεις για τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Αύριο, Τετάρτη, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους από την κυβέρνηση, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, με στόχο την «πλήρης αποκατάσταση δραστηριοτήτων για τους εμβολιασμένους».

Αύριο, Τετάρτη, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους από την κυβέρνηση, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, με στόχο την «πλήρης αποκατάσταση δραστηριοτήτων για τους εμβολιασμένους».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το στίγμα για το σχέδιο με… περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, που επεξεργάζεται το υπ. Υγείας σε συνεννόηση με την Eπιτροπή των Eιδικών, αποκάλυψε χθες ο αρμόδιος υπουργός, κ. Θάνος Πλεύρης. Ενώ, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε ότι αύριο ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης θα προβεί σε ανακοινώσεις στις οποίες θα περιλαμβάνονται και προνόμια για τους εμβολιασμένους. Το νέο πλαίσιο θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όπως είναι τώρα. Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει. Δεν θα ξαναπάμε σε lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των όποιων περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους. Στην ουσία, δίδεται ελευθερία κινήσεων, δίχως να ισχύει κανένας περιορισμός. Το μέτρο πρακτικά βρίσκει εφαρμογή σε περιοχές όπου βρίσκονται στο «κόκκινο», με μίνι lockdown.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να απολαμβάνουν μουσική στην εστίαση και στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες περιοχές». Έως τώρα οι απαγορεύσεις στις «κόκκινες περιοχές» λειτουργούσαν συλλογικά, προκαλώντας δυσφορία στους πολίτες που ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ποιες σκέψεις έχουν πέσει στο τραπέζι 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».

Σε χώρους μικτούς, όπως πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Τόνισε κατηγορηματικά ότι άπαξ και υπάρχει εμβόλιο, γίνονται τεστ και το σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο, η οικονομία δεν κλείνει, δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων.

Μερικές σκέψεις που έχουν πέσει επίσης στο τραπέζι είναι να μπορούν, για παράδειγμα, να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμό στο ωράριο ή ακόμα και να επισκέπτονται τον οδοντίατρο χωρίς rapid test.

Θεμιστοκλέους: Ο εμβολιασμός φέρνει πιο κοντά τη φυσιολογική ζωή

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους, πως δεν είναι ούτε θέμα τιμωρίας ή περισσότερης ελευθερίας. Είναι θέμα επιστημονικών δεδομένων.

«Βλέπουμε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής, κανονικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Και εδώ, συνεπώς, θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ότι όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Γιατί στο διάστημα της πανδημίας, έχουμε στέρηση διαφόρων πραγμάτων λόγω της πανδημίας. Κάποιος ο οποίος εμβολιάζεται φτάνει πιο κοντά σε μια φυσιολογική ζωή».

Το ποσοστό του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εντείνει τις προσπάθειες πειθούς των ανεμβολίαστων, όπως είπε χαρακτηριστικά και η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Κυριακή, μόλις 390 εμβολιασμοί έγιναν σε όλη τη χώρα.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους έχουμε ξεπεράσει τους 12.235.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6.460.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 61,5% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 6.165.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 58,7% επί του γενικού πληθυσμού και 68% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, τις τελευταίες 7 ημέρες, 50.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Όσον αφορά την 3η δόση, μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 46.500 εμβολιασμοί με την 3η δόση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ