Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί

Με αυστηρό πρωτόκολλο που θα περιλαμβάνει τακτικά rapid tests αναμένεται να επιστρέψουν από 1η Ιανουαρίου 2023 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Με αυστηρό πρωτόκολλο που θα περιλαμβάνει τακτικά rapid tests αναμένεται να επιστρέψουν από 1η Ιανουαρίου 2023 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σχεδόν 15 μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας σε όσους υγειονομικούς επέλεξαν να μην εμβολιαστούν έναντι της COVID-19, και η οποία έλαβε δύο παρατάσεις, με απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε την τελευταία παράταση αντισυνταγματική, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή τους, η οποία, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας, το πρωί της Τρίτης, θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ούτως ή άλλως η τελευταία παράταση όριζε ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα έμεναν εκτός ΕΣΥ έως το τέλος του 2022, που σημαίνει ότι εάν τελικά ισχύσει το επικρατέστερο σενάριο και δεν επισπευσθεί η επιστροφή τους, η απόφαση του ΣτΕ θα έχει στην πράξη απλώς απενεργοποιήσει τη δυνατότητα περαιτέρω παράτασης του μέτρου.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Πού βασίζεται και πώς ερμηνεύεται η απόφαση του ΣτΕ

«Βούληση του υπουργείου Υγείας είναι το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί για την επιστροφή των ανεμβολίαστων στο ΕΣΥ να είναι όσο αυστηρό χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», σημειώνει ο κ. Πλεύρης. Ο ίδιος εκφράζει τη διαφωνία του στην επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, την οποία χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Οπως άλλωστε έχει δηλώσει, «ένας γιατρός που πιστεύει ότι με το εμβόλιο του αλλοιώνουμε το DNA, είναι ένας επικίνδυνος γιατρός». Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «θα σεβαστούμε ως οφείλουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Πρώτο βήμα θα είναι η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να γίνει έως την προσεχή εβδομάδα. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου να συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την COVID-19 του υπουργείου Υγείας με ζητούμενο να αποφασίσει πρωτόκολλο «ασφαλείας» βάσει του οποίου οι ανεμβολίαστοι θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ.

Πρόκειται για περίπου 2.200 υγειονομικούς, εκ των οποίων περί τους 170 είναι ιατρικό προσωπικό, από τους σχεδόν 6.500 που είχαν τεθεί σε αναστολή τον Σεπτέμβριο του 2021, εκ των οποίων η πλειονότητα εμβολιάστηκε. Θεωρείται δεδομένο ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα κάνουν τακτικά rapid tests και μάλιστα πιθανότατα σε συχνότερη βάση από το ένα τεστ εβδομαδιαίως που ισχύει ήδη για ανεμβολίαστους εργαζομένους σε άλλους τομείς. Από εκεί και πέρα αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί –ειδικά όσον αφορά τους γιατρούς– εάν και σε ποιο βαθμό θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» κατά την επιστροφή τους. Το πρωτόκολλο για την εργασία των ανεμβολίαστων υγειονομικών που θα αποφασίσει η επιτροπή θα περιγραφεί σε κοινή υπουργική απόφαση.

Οι επόμενες κινήσεις

Παρότι δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι το ΣτΕ με την απόφασή του θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στο υπουργείο Υγείας να ζητήσει επαναξιολόγηση του μέτρου της αναστολής εργασίας με την παρουσίαση νέων επιδημιολογικών δεδομένων, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο λόγω και του πώς εξελίσσεται η πανδημία. Σημειώνεται ότι το απόσπασμα της απόφασης του ΣτΕ, του οποίου έχει γνώση το υπουργείο Υγείας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα με βάση τα οποία κρίθηκε η τελευταία παράταση (στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2022, όταν όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα) δεν δικαιολογούσαν μια τέτοια κίνηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ