Απάτη με γυναικολόγο – Χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ εικονικές επισκέψεις

Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια γυναικολόγος – απατεώνας στην Θεσσαλονίκη, έπαιρνε χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, δηλώνοντας εικονικές επισκέψεις ασφαλισμένων.

Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια γυναικολόγος – απατεώνας στην Θεσσαλονίκη, έπαιρνε χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, δηλώνοντας εικονικές επισκέψεις ασφαλισμένων

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μόνο από τον δειγματοληπτικό έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, διαπιστώθηκε ότι ο γιατρός είχε καταχωρήσει 225 ψευδείς επισκέψεις 22 ασφαλισμένων γυναικών εν αγνοία τους.

Η αποκάλυψη της παράνομης δραστηριότητας του γυναικολόγου που δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη, έγινε έπειτα από καταγγελία μιας γυναίκας που διαπίστωσε ότι της είχαν χρεωθεί επισκέψεις από τον γιατρό χωρίς αυτές να έχουν γίνει.

Ιδιώτης γιατρός γυναικολόγος της Θεσσαλονίκης χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ

Ο Ιδιώτης γιατρός γυναικολόγος που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη χρέωνε στον ΕΟΠΥΥ εκατοντάδες εικονικές επισκέψεις στο ιατρείο του, εν αγνοία των ασφαλισμένων.

Ο ίδιος μάλιστα εξέδιδε ψευδείς διαγνώσεις – παθήσεις, τις οποίες δήλωνε στο ιατρικό ιστορικό ανυποψίαστων γυναικών και τις καταχωρούσε στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Τα «Έντυπα Επίσκεψης» που υπέβαλε στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιωθεί για τις δήθεν επισκέψεις έφεραν τις υπογραφές των 22 ασφαλισμένων, οι οποίες δεν αναγνώρισαν τις υπογραφές και αρνήθηκαν βέβαια ότι έκαναν αυτές τις επισκέψεις.

Πλέον ο ΕΟΠΥΥ καλείται τώρα να κάνει ενδελεχή έλεγχο σε βάθος τετραετίας, προκειμένου να διαπιστώσει το ακριβές εύρος της απάτης, που πιθανότατα να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, καθώς ο έλεγχος των επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ήταν δειγματοληπτικός.

Η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στάλθηκε στον εισαγγελέα για ποινική αξιολόγηση, καθώς και στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου ο γιατρός να ελεγχθεί πειθαρχικά.

Τι καταγράφηκε στον έλεγχο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, οι επιθεωρητές της διενήργησαν έλεγχο στον ιδιώτη γυναικολόγο κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023, με αντικείμενο την εν αγνοία των ασφαλισμένων χρέωση στον ΕΟΠΥΥ πολλαπλών επισκέψεών τους στο ιατρείο του, για το χρονικό διάστημα των ετών 2019 έως και 2022.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο ιατρός – γυναικολόγος, κατά τα έτη 2019 – 2022, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων, προέβη:

  • Στην καταχώρηση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ 225 ψευδών επισκέψεων στο ιατρείο του από τους 22 ασφαλισμένους (12 για την καταγγέλλουσα και 223 για τους 21 άλλους ασφαλισμένους), καθώς όλοι κατά την εξέτασή τους αρνήθηκαν την πραγματοποίηση αυτών,
  • Στη δήλωση διαγνώσεων – παθήσεων στο ιατρικό ιστορικό των 22 ασφαλισμένων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, οι οποίες δεν ήταν αληθείς καθώς οι 22 ασφαλισμένοι δήλωσαν ότι δεν είχαν γνώση αυτών,
  • Στην κατάρτιση των «Έντυπων Επίσκεψης» τα οποία φέρουν υπογραφές που δεν αναγνώρισαν οι 22 ασφαλισμένοι και στην υποβολή αυτών στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου, ως συμβεβλημένος πάροχος υγείας, να αποζημιωθεί για τις παροχές υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους.
Τέλος η έκθεση διαβιβάστηκε για ενημέρωση και τις αρμόδιες ενέργειες:

Στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης στον ιατρό – γυναικολόγο

Στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών, στα πλαίσια των ισχυουσών διατάξεων, αναφορικά με:

α) το εύρος του ελέγχου καθώς αυτός ήταν δειγματοληπτικός,

β) την αναγνώριση δαπανών του φορέα προς τον ιατρό καθώς αυτός υπέβαλε τα παραστατικά για την αποζημίωσή του για παροχές υγείας που ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκαν, και,

γ) την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων του ελέγχου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ