Απάντηση ΕΟΠΥΥ στις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ για τα φάρμακα υψηλού κόστους

Ανακοίνωσε εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του, με τον Οργανισμό να διευκρινίζει τα εξής:

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

  • Οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ εξυπηρετούνται απρόσκοπτα. Σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει το 1 δις ευρώ. Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών.
  • Συνολικά στη χώρα λειτουργούν 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής –κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες–σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές,στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.
  • Σε όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται είτε απευθείας είτε προγραμματισμένα (για επαναλαμβανόμενες συνταγές), κατά μέσο όρο, σε περίπουμία εβδομάδα ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια της θεραπείας.
  • Ειδικά το φαρμακείο της Τούμπας εξυπηρετεί 350 -600 ασθενείς καθημερινά,από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός είναι κάτοικοι άλλων δήμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από φαρμακεία του Οργανισμού που λειτουργούν στους τόπους διαμονής τους. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών ή συνοδών τους,τόσο από την Περιφέρεια όσο και όσων διαμένουν στην περιοχή.
  • Επισημαίνεται ότι στις Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας (3η) και Μακεδονίας –Θράκης (4η) λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κοινού 7 αυτόνομα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και 16 σημεία διανομής –αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

Οδύσσεια η προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνος – αυτοάνοσα κ.α.)

Δείτε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Θεσσαλονίκη. Καρκινοπαθείς από Φλώρινα και αλλού είναι αναγκασμένοι να διανύσουν 500 χιλιόμετρα (μπρος πίσω) για να προμηθεύονται τα ογκολογικά φάρμακα.

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρές παθήσεις (καρκίνος, αυτοάνοσα κλπ) και σοβαρός ο κίνδυνος για τη ζωή τους με τον τρόπο που τους χορηγούνται τα φάρμακα υψηλού κόστους (ογκολογικά, για αυτοάνοσα νοσήματα κλπ). Χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που όμως είναι λίγα και δεν λειτουργούν σε όλους του νομούς της χώρας.

Έως και το 2015 τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνταν και από τα Νοσοκομεία και έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών ήταν μικρότερη. Πέρυσι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευθεί για κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων και ανάπτυξης συστήματος «ραντεβού» ειδοποίησης με sms ή email. Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται.

Προμήθεια… Γολγοθάς

Η προμήθειά τους κατάντησε σκέτος Γολγοθάς. Λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναπτύξει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας. Υπηρετούν 120 Φαρμακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων. Τα νησιά και άλλοι νομοί της χώρας δεν διαθέτουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται με αποστολές από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Αττική, Θεσσαλονίκη). Η αποστολή των φαρμάκων γίνεται στις Διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάθε νομού και από εκεί τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς. Αν είναι δυνατόν!!!

Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των φαρμάκων και για τους ασθενείς είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Καθυστερούν την θεραπεία τους με μεγάλο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές το μήνα να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Πολλές φορές νέοι ασθενείς απευθύνονται σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ των νομών για να εκτελέσουν συνταγές. Χωρίς όμως να καθίσταται εφικτό, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα. Οδύσσεια πραγματική για ταλαιπωρημένους – καταπονημένους – κατάκοιτους ασθενείς.
Καλούμε άμεσα τον Υπουργό Υγείας να δώσει τέλος σε αυτήν την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών. Θα πρέπει η χορήγηση να γίνεται από τα Νοσοκομεία προσωρινά σε όποιο νομό της χώρας δεν λειτουργεί φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ έως ότου λειτουργήσει. Φυσικά τα φάρμακα αυτά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και όχι των υγειονομικών μονάδων που καταρρέουν οικονομικά.

Παράδειγμα:

Στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης αναρτήθηκε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ. Ενημερώνει τους ασθενείς που κατοικούν στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ξάνθης και Χαλκιδικής ότι η προμήθεια των φαρμάκων υψηλού κόστους θα γίνεται από εκεί. Δείτε την ανακοίνωση.
Με τι κουράγιο; Με τι μεταφορικό μέσο θα μπορέσουν να διανύσουν και 500 χιλιόμετρα; Πολλοί προτιμούν να μην κάνουν τη θεραπεία τους επιβαρύνοντας την υγεία τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ